Vinterodling - våra bästa tips

 Vill du tjuvstarta årets odlingar och satsa på riktigt tidig skörd? Då är vinterodling något för dig. Det finns lite olika sätt att vinterodla på. Du kan exempelvis peta ned dina frön utomhus i en pallkrage med transparent lock eller i transparanta plastlådor med lock. Om du använder plastlådor är det viktigt att du borrar hål i botten och lock för att skapa möjlighet till avrinning och ventilation. Det funkar även fint att vinterodla i backar eller i bäddar i växthus.

vintersådd pallkrage

vintersådd låda

Testa att peta ner några fröer. Det är verkligen inte svårt. Principen är den samma som när du odlar på vår och sommar: förbered med ett lager ny näringsrik jord, peta ner frön och vattna eller täck med  ett tjockt lager snö. Sen sköter naturen resten och fröna kläcks och börja växa exakt när förutsättningarna är som bäst för dem. På så sätt slipper man gissa sig till när det är dags att så.

Vi brukar sätta igång våra vintersådder i slutet av februari/ början av mars. Halvskugga är att föredrar så att inte sådden torkar ut för snabbt när snön smält och solen kommit tillbaka.

När det väl börjar bli vår får man hålla koll så att sådden hålls fuktig. Men fram till dess köter Mother nature allt medan vi kan fokusera på annat.

 

The Salad Collection - perfekt för vinterodling

Bladen i vår salladskollektion "The Salad Colection" passar utmärkt att vinterodla: ruccola, den vackra spenatsorten Bloomsdale och sallaten Jerico.

Sallat och spenat brukar vi bredså, dvs sprida ut jämt över jordytan och ruccola kan man så några frön i en liten grupp - som små tuvor.