Så odlar du en gurkgardin – våra bästa tips

Att odla gurka inomhus är både enkelt och roligt! Och den blir världens vackraste växt med sina stora blad som klättrar längs ditt fönster och ramar in det likt en gardin! Dessutom är gurkan tacksam att odla – den har en enorm växtkraft och redan efter 2-3 månader kan du skörda små gurkor direkt från ditt fönster. Mer närodlat en så kan det inte bli! Odlar du inomhus är det viktigt att välja en sort som inte kräver pollinering – vår favorit hittar du här.

Våra bästa grönsaker och örter att odla inomhus hittar du här.

Gurkgardin

Blir du sugen på att odla en Gurkgardin? Såhär gör du!

Så din fönstergurka inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt). Den går även att så året runt om du har en växtlampa. Så fröet i odlingsbrikett eller i mindre kruka fyll med planteringsjord - ta ett frö per brikett/kruka och täck med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

Vattna regelbundet med ljummet vatten – sådden ska alltid vara fuktig! 

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Du kan även odla året runt med växtlampa (ge ljus ca 13-15 h/ dag).

OMPLANTERING/SLUTPLANTERING

Plantera om när plantan har fått ca 4-6 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt.  Fyll en kruka som rymmer ca 5-10 liter med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord. Grunda eventuellt med lite lecakulor. Plantera ner hela plantan på samma djup som plantan stod tidigare. Obs! Plantera inte för djupt, det gillar inte gurkan. Vattna igenom med ljummet vatten och fortsätt hålla jorden fuktig under hela säsongen.

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/vecka efter att plantan börjat få blommor, då kommer den att ge rikare skörd.

RAMA IN

Bind upp gurkgardinen med ett snöre som du fäster i en spik/häftstift ovanför fönstret eller i gardinstången. Snurra upp plantan runt snöret allt eftersom den växer.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 ½- 3 1/2 månader efter sådd kan du äntligen börja skörda egna små gurkor i ditt fönster under en lång period!

SKÖTSEL

Gurka är inte svårskött men kräver rikligt med vatten. Om plantorna torkar ut är risken att de inte ger ordentligt med skörd, den blir även mindre motståndskraftig mot ohyra. Om du ska resa bort en vecka är det en bra idé att sätta upp någon typ av droppbevattning, eller be en granne vattna.

Window Deco Collection - Våra favoritgrödor för inomhusodling

Hos oss hittar du krukgurkan i Window Deco Collection - en odlingskollektion där vi har samlat alla våra favoritgrödor att odla inomhus. Växter som bli vackra och ger god skörd och som samtidigt trivs bra inomhus på en fönsterbräda.