Odla inomhus - våra bästa tips

Alla kan odla egna grönsaker och skapa en prunkande inomhusträdgård, oavsett hur och var du bor. Allt du behöver är ett fönster med mycket ljus eller en växtlampa. Med växtlampa kan du i princip odla inomhus året om. Det blir inte så mycket mer närodlat än så. Vi har odlat gurka i ett mörkt fönster i västläge med växtlampa och även om den inte gav lika stor skörd som gurkan i söderläge så kunde vi ändå skörda flera smågurkor. Det finns de som odlar tex. kryddor i källare helt utan naturligt ljus under växtbelysning. Testa dig fram vad som funkar för dig. 

Gurkgardin - perfekt att odla inomhus

Nedan kommer några tips från oss till dig innan du sätter igång. Lite generella tips och råd baserade på egna erfarenheter och misslyckanden. Följ gärna våra råd men känner du för att testa på något annat sätt så gör det. Var inte rädd för att testa, misslyckas och göra om. Det är så du kommer lära dig! 

Vi har samlat alla våra grödor vi odlar inomhus här.

Ljus

Bäst att odla inomhus är i ett stort fönster i söder- eller österläge som inte skuggas för mycket av t.ex. omkringliggande träd eller andra hus. Gärna med sol minst 6 h/ dag. Ett stekhett söderläge kan soliga dagar bränna dina växter. Skydda dem då med t.ex. persienn, markis eller t.ex. fiberduk. 

Du kan även odla i mörkare fönster men då behöver du komplettera med växtbelysning. Ett mörkare läge eller under de mörka månaderna så får man ha växtlampan på  ca 13-15 h/dag. Ljuset brukar oftast komma tillbaka i slutet av februari-början av mars. Då brukar vi stänga av växtlampan om vi odlar i söder- eller österläge. 

Kruktomat

 

Tips vid sådd - Täckning och värme

För att inte sådden ska torka när fröna gror så rekommenderar vi en transparent täckning försedd med lufthål. Den gör så att inte vattnet dunstar bort så fort. Det kan t.ex. vara plastfolie, en återvunnen plastpåse eller plastlock så länge de är transparenta och förses med lufthål. 

Alla dessa plastpåsar som man får när man handlar är perfekta att återanvända och göra hål i och lägga över sådden. Se till att den är lite spänd över tråget (eller det du lägger dina sådder på) så att den inte kommer i kontakt med själva sådden utan att det finns en liten luftspalt där emellan.

Att investera i ett tråg eller drivhus med lock är en smidig lösning och även om de ofta är i plast så går de att använda i många många år. Jag har fortfarande kvar de jag ärvt från min mamma, som hon i sin tur använt i många många år. Har du ett tråg eller liknande så kan du även lägga en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. 

Du kan också ställa sådderna på ett annat icke-organiskt material som tex. en återanvänd takeawaylåda. De är perfekta att förodla de små sådderna i.

Många fröer gror snabbare när det är lite varmare. Vi brukar placera våra sådder på badrummets värmegolv tills de grott och kikar upp ovan ytan. Värmematta eller ett fönster ovanför ett varmt element funkar också fint.

Vatten 

Alla växter behöver vatten för att växa. Vattna regelbundet - hellre mer och sällan än att dutta lite varje dag. Då kommer vattnet ner till rötterna och dessutom söker sig rötterna neråt vilket ger en starkare och stabilare planta. Tips är att bestämma dagar du vattnar. 

Sådden ska alltid hållas fuktig under grotiden. Men se till att inte sådden står i massa vatten - står rötterna för blött för länge kan de ruttna. I början brukar vi alltid vattna våra sådder underifrån genom att hälla vatten i tråget. Då suger briketterna eller jorden upp det den behöver. När ytan ser fuktig ut så häller vi försiktigt bort överblivet vatten. Genom att inte vattna ovanifrån så plattas inte sådden till och du minskar även risken för att spola bort fröer som inte grott.

 

Bevattning under semestern

Har du en snäll vän eller granne som kan komma och vattna dina krukor när du är du är bortrest så är det guld värt. Om vi reser bort över helgen så räcker det med att vattna ordentligt innan man åker och sen när man kommer hem igen. Är man däremot borta en hel vecka under varmaste soligaste månaderna så är det toppen om någon kan hjälpa till med att vattna 1-2 gånger per vecka.

Är du borta en vecka kan du använda snören som delvis går igenom en mjuk plasttub, så kallad semestervattnare. Man lägger dem i blöt över natten, vattnar igenom krukorna och sen stoppar man ner ena ändan av snöret i krukan och andra i en stor tillbringare med vatten. Ska många krukor vattnas så ställer vi dem i en grupp så att fler kan få vatten från samma tillbringare.

Om du är borta på semester en längre tid bör någon titta till dina krukväxter och eventuellt fylla på semestervattnaren ungefär en gång i veckan. För större krukväxter och växter som behöver mycket vatten kan man behöva 2-3 stycken blomvattnare.

Ett annat enkelt och bra tips är att använda PET-flaskor. Vattna igenom jorden ordentligt, sen fyller du en flaska med vatten och trycker ner den upp och ner i krukan. Då suger jorden upp det den behöver när den behöver det.

Vet du med dig att du är bortrest mycket så kan det vara värt att investera i självvattnande krukor. Det finns också olika droppslangar eller kapillärmattor att köpa.


Gödsel

För inomhusodling rekommenderar vi pelleterat grönsaksgödsel vid slutplantering eller flytande växtnäring under säsongen. Det är det som är enklast och luktar inte. Det finns även annat gödsel. Läs mer här.

Omplantering New botanic

Krukor 

Använd krukor med hål i botten och fat eller tråg under så att du kan vattna igenom ordentligt. Du ser när det börjar komma ut lite vatten på fatet. 

Vid omplantering, även kallat omskolning så rekommenderar vi att investera i olika storlekar av krukor som du kan omplatera i. Några 7x7 cm och 10x10 cm kommer man långt med. Vi tycker de fyrkantiga är enklast att få plats många med på ett tråg. Man kan tillverka egna i tidningspapper och sen an man köpa lite olika i olika mer eller mindre miljövänliga material. Vår erfarenhet är att hårda plastkrukor i återvunnen plast är bra då de håller hur länge som helst och du behöver då inte ständigt köpa nytt. Även här har vi kvar plastkrukor som min mamma för många år sen också odlade i. 

Vissa grödor behöver planteras om i flera omgångar. Skolar du om plantorna till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att fokusera på tillväxt. Anvisningar finns under varje sort.

Vid slutplantering. Har du lerkrukor så behöver du vattna oftare -de torkar ut jorden snabbare än en plastkruka. För plantor som kräver stora krukor så kan man också köpa stora svarta plasthinkar och borra hål i och ställa på ett fat. Vi brukar köpa hinkar man blandar cement i som finns på byggvaruhus. De är även perfekta att odla t.ex. tomater i på balkongen eller utomhus. Svarta krukor drar åt sig mer värme vilket ofta är att föredra för många av de värmeälskande grödor man kan odla inomhus.

Generellt gäller: Ju större kruka- ju mer jord – ju mer näring- ju starkare planta- ju större skörd.

 

Jord

Köp kvalitativ näringsrik planteringsjord eller grönsaksjord. Generellt är billig jord utblandad med t.ex. mycket torv och därmed mindre näringsrik. För att undvika ohyra som ibland kan komma med jorden så kan du istället odla i kokosfiber som du vattnar med flytande växtnäring. Eller odla i vatten, så kallad hydroponisk odling.

Odlar du i jord så rekommenderar vi att du steriliserar jorden innan. Jorden kan föra med sig bla. sorgmygg, svamp och bakterier. Det finns lite olika sätt att göra det på. Baka jorden i ugnen, grilla den på grillen eller vattna igenom jorden i krukorna med kokande vatten innan du planterar i den.

 

STERILISERA JORD

Grilla jord på grill

Ställ en ugnsplåt fylld med jord på en uppvärmd grill i ca 20 minuter. Det ska ryka om jorden. Låt jorden svalna.

Baka jord i ugn

Ställ en ugnsplåt fylld med jord i ugnen på ca 130 grader ca 45 minuter. Vi brukar ställa in en plåt  eller kärl med vatten längst ner i ugnen så att det inte blir för torrt. Låt jorden svalna.

Vattna med kokande vatten

Ställ krukor fyllda med jord på ett tråg. Vattna igenom med kokande vatten. Låt jorden svalna.

sterilisera jord i ugn new botanic

 

Ohyra 

Att hålla på med jord och levande växter är som att vara ute i naturen. Det ger massor av kraft, inspiration och glädje men så som det är i naturen och med andra inomhusväxter så kan man även drabbas av ohyra. Vi tar trots allt in naturen in i hemmet. Oftast går det bra men det är bra att känna till och vårt viktigaste tips är att agera så fort du ser någon fluga eller angrepp. 

Våra favoritgrödor att odla inomhus

Vi har samlat våra favoritgrödor att odla inomhus både när det kommer till smak och estetik här. Vackra och goda grönsaker och härliga örter att ha i köksfönstret. 

Vårt sortiment för inomhusodling.