Odla utomhus - våra bästa tips
Att odla är lustfyllt, roligt och inte särskilt svårt! Men kan kan behöva lite hjälp på traven för att komma igång. Här har vi samlat våra bästa tips när du ska odla utomhus. Dessa tips och råd baseras på våra egna erfarenheter och misslyckanden. Men man ska komma ihåg att det finns många sätt att odla på. Följ gärna våra råd men känner du för att testa på något annat sätt så gör det. Var inte rädd för att testa, misslyckas och göra om. Det är så du kommer lära dig!
Växtplats
Du kan odla utomhus på en rad olika platser och på olika sätt. Du kan odla på balkong, altan, trädgård eller växthus. Eller på friland, i pallkrage eller kruka. Vilken växtplats man väljer beror på grödans behov - vissa växer behöver mer jord och utrymme för att kunna växa till sig maximalt och vissa är mer anspråkslösa och går bra att odla i t.ex. kruka. Vilken växtplats grödan bäst trivs på har vi skrivit under varje sort.
Förbered odlingsplats helst någon vecka innan direktsådd/slutplantering för att sprida ut arbetet och särskilt om du använder brunnet gödsel så att det får gotta till sig lite.
BEFINTLIG ODLINGSPLATS/ JORDRensa bort ogräs och luckra upp jorden med en grep ca 20-30 cm djupt.
Gödsla. även om du har näringsrik planteringsjord så räcker oftast inte denna näring under växtsäsongen. Blanda upp jorden med gödsel t.ex. pelleterat hönsgödsel eller grönsaksgödsel. Doseras enligt information på förpackningar. Du kan även gödsla med brunnet stallgödsel från t.ex. häst eller ko. Fördelen med brunnen gödsel är att det även tillför struktur och mull till jorden. Viktigt dock att det är brunnet så att det inte är för starkt. Stallgödsel går ibland att hämta eller köpa på stall. Kogödsel går även att köpa på påse och doseras enligt påsens anvisning. För brunnen gödsel från stall brukar 1-3 liter/kvm vara en bra riktlinje. Mängd beror på hur mycket strö det är i gödseln samt hur väl brunnen den är. Ju mer strö ju svagare gödsel. Och har gödseln legat flera år så kan näringen vara urlakad. Ju färskare brunnet desto mer näring. Läs mer rom gödsel här.Jordförbättra. Olika slags jordar har olika förmåga att behålla vatten. Lerjorden är oftast fuktigare än sandjorden, men å andra sidan kan den bli till väldigt hård ”cement” vid långvarig torka och ger då inte vatten ifrån sig. Att jordförbättra med t.ex. mull eller torv i de båda extrema jordarna kan öka fukthållningen avsevärt. För extra bra struktur kan du tillsätta kompostjord, barkmull eller biokol. Använder du pelleterat gödsel så se till att jordförbättra mer än vid brunnet gödsel som i sig redan tillför mull.
NY ODLINGSPLATS/ PALLKRAGE
En standard pallkrage är 80x120 cm och rymmer ca 200 l. Lagom för de flesta grödor är 2 pallkragar på varandra, dvs. dubbelt så mycket.
Recept på jord till en enkel standard pallkrage: 2,5 säck planteringsjord, 1 säck kogödsel, 0,5 säck biokol.
Under året. Ny jord sjunker snabbt ihop och växterna förbrukar näringen. Tillför därför gärna kontinuerligt organiskt material till jorden, så som gräsklipp, löv och kompost.
Ljus
Många ettåriga växter utvecklas bäst i soligt läge. Men det finns mycket som även går att odla i skuggigare lägen som t.ex. Sallat, kålväxter och spenat. Vad räknas då som soligt eller skuggigt läge?
Sol - Möjlighet till minst sju timmar fullt solsken per dag på sommaren.
Halvskugga - Möjlighet till tre till fem timmar fullt solsken per dag.
Skugga - Mindre än tre timmar fullt solsken per dag på sommaren.
Vatten
När?
Bäst att vattna är på morgonen alternativt på förmiddagen. Vattnar du på dagen i full sol eller blåst så är risken att vattnet dunstar bort snabbare än de når ner till rötterna. Att vattna på kvällen är inte lika bra särskilt om du har problem med sniglar, då de gillar när det är fuktigt och mörkt. Det är också risk att svampsjukdomar sprids eftersom vattnet inte torkar upp lika fort.
Hur mycket och hur?
Vattna regelbundet under hela säsongen om det inte regnar. Hellre vattna rejält och sällan än att dutta lite varje dag, så söker sig rötterna neråt. Vattna längst ner där växten kommer upp ur jorden och inte uppe på växten -vattnet ska komma ner till rötterna.
På sommaren under torra perioder så har vattnet svårare att tränga ner. Om du är osäker på om vattnet tar sig ner till rötterna så stick ner ett finger och känn efter. Odlar du i kruka så torkar jorden snabbare och du behöver vattna oftare.
Täcker du jorden med till exempel färskt gräsklipp eller halm runt plantorna så hålls fukten kvar längre i jorden och du kan vattna lite mindre. Vi brukar bl.a. täckodla med gräsklipp runt tomaterna som gärna vill ha mycket vatten.
Har du möjlighet att samla vatten i regntunnor så är detta ett effektivt och miljövänligt sätt. Placera dem gärna i anslutning till där du odlar så behöver du inte bära vattnet så långt.
Att investera i ett bevattningssystem kopplat till timer hjälper mycket om du odlar mycket eller om du ska resa bort och inte har någon som kan hjälpa dig med att vattna. Vi som odlar mycket skulle ägna varenda morgon till att vattna utan vårt bevattningssystem som består av ett system med mini sprinklers och droppslangar kopplade till timers. Toppen att komplettera manuellt bevattning med.
Temperatur
Vattnet ska helst inte vara för kallt. Tempererat vatten från regntunnor är att föredra. Är det torrt i vattentunnan kan du fylla vattenkannor med kallt vatten och låta dem stå någon dag. Vattnar du med bevattningssystem så är ljummet vatten att föredra istället för iskallt.
Bevattning under semestern
Har du en snäll vän eller granne som kan komma och vattna när du är du är bortrest så är det guld värt. Om vi reser bort över helgen så räcker det med att vattna ordentligt innan man åker och sen när man kommer hem igen. Är man däremot borta en hel vecka under varmaste soligaste månaderna så är det toppen om någon kan hjälpa till med att vattna 1-2 gånger per vecka.
Odlar du i krukor så kan det vara värt att investera i självvattnande krukor. Ett annat enkelt och bra tips är att använda PET-flaskor. Vattna igenom jorden ordentligt, sen fyller du en flaska med vatten och trycker ner den upp och ner i krukan. Då suger jorden upp det den behöver när den behöver det.
Du kan också investera i ett bevattningssystem kopplat till en timer, som vi nämnde ovan.
Andra tips
Gödselvattna
De flesta ettåriga grödor mår bra att gödselvattnas under säsongen. De som inte behöver näring är t.ex. ärt och baljväxter som binder kväve från luften helt själva eller Rosenskära som producerar fler blad än blommor om det är för näringsrikt. Under varje sort har vi nämnt om de inte behöver mycket näring eller inte.
Köp flytande växtnäring som du späder i vatten eller gör eget med pelleterat hönsgödsel eller nässlor. Mer information och recept hittar du här. För gödselvatten inomhus rekommenderar vi köpt flytande växtnäring vilket är det som luktar minst och därför passar inomhus.
Pollinering
Vissa grödor behöver hjälp med pollinering som t.ex. tomat, aubergine och melon. Särskilt om du odlar i växthus eller märker att det inte finns så många pollinerare som t.ex. bin. Hjälp till genom att dutta med t.ex. fingret, en pensel eller en tops från mitten av blomma till blomma. Du kan även ruska om blommorna försiktigt eller knäppa till dem med fingret så att pollenet frigörs.
Er starkt minne kopplat till pollinering är när vi skördade zucchiniblommor för första gången och skulle tillaga fyllda zucchiniblommor. Vi plockade av alla blommor och njöt av god mat. Men sen kom det aldrig några zucchinis. Då fick vi lära oss att det bara är hanblommorna man äter upp. Honorna lämnar man kvar så att de kan producera zucchinis. Men först måste honorna pollineras. Så nu för tiden bryter vi av ståndare på hanen och gnider in mitten av blomman på honan med innan vi äter upp hanarna. Så kan vi njuta av både fyllda zucchiniblommor och zucchinis. Där fick du lite sexualkunskap i trädgårdsvärlden.
Frön och grobarhet
När det kommer till grobarhet så står det ofta ett bästföredatum. Se det som en riktlinje bara och fortsätt testså fröer även om bäst före gått ut. Bland min mammas fröer som jag ärvt från henne och som idag är minst 7 år gamla så är det många som fortfarande fin grobarhet. Tänk att ett så litet frö kan innehålla så vilja att leva.
Ta tillvara på ditt trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall som tex löv, gräsklipp, fallfrukt och ogräsrens kan komposteras och bli mullrik jord som är perfekt vid jordförbättring. Du kan även täckodla med växtdelar, dvs lägga runt dina plantor. Då hålls ogräs borta lättare, jorden torkar inte ut lika snabbt och på sikt jordförbättras jorden när växtdelarna bryts ner.
Lycka till och ha så roligt under resan!
// Hanna och Nicole
Mer inspiration och kunskap finns på @newbotanic_official