Odla i kokosfiber - så funkar det

Vad är kokosfiber?

En av de första sakerna man förknippar med odling är jord. Men finns faktiskt alternativa substrat att odla i som har andra egenskaper och fördelar. Ett sådant är kokosfiber. Kokosfiber är ett brunt och lite hårigt substrat som används istället för eller som komplement till den traditionella påsjorden som man brukar använda vid sådd och plantering av fröer och plantor. 

Fibret har en rad fördelar. För det första köper man det torkat vilket gör att det väger betydligt mindre och är mindre skrymmande. Detta är ett tydligt plus då de allra flesta har begränsad plats för stora jordsäckar i sitt hem. Dessutom erbjuder fibret en idealisk miljö - luftig och väldränerad - för de känsliga rötterna vilket gör att man minskar risken för att sådden blir för blöt och den späda plantan får vattenskador. Kokosen har dessutom en långsam nedbrytning vilket gör att den är strukturstabil och kan återanvändas flera gånger. Som grädde på moset är kokosfibern dessutom ett hållbart alternativ då den är en restprodukt från kokosnötsindustrin som annars skulle gått till spillo. Att den transporteras och säljs torkad och ofta vakuumförpackad gör att den tar mindre lastplats och blir lättare att transportera. 

Kokosbriketter finns med i våra odlingskollektioner som du hittar här.

 

Kokosfibrets fördelar:

+Tar liten plats

+ Idealisk miljö - luftig och väldränerad

+ Kan återanvändas

+Miljövänlig: Restprodukt och låg vikt vid frakt


Vad ska man tänka på när man väljer kokosfiber?

Olika typer av kokosfiber kan skilja sig åt gällande storleken och strukturen på fibrerna. När man ska driva upp fröer och skola om små plantor bör man välja den med en mer finmald struktur. Det allra viktigaste är dock att välja en kokosfiber av riktigt god kvalitet. En högkvalitativ kokosfiber har gått igenom två processer: först tvättas den för att bli av med allt salt som finns i fibrerna och sedan buffras den så att kokosen inte ska stjäla den näring man tillsätter.

En sak att ha i åtanke är att kokosfiber inte innehåller någon näring. När man driver upp ett frö är detta en fördel då gödsel kan skada de späda rötterna. Men så snart den lilla plantan börjar växa så behöver den näringstillförsel för sin tillväxt. Detta kan man tillföra antingen genom att vattna med flytande växtnäring alternativt genom att plantera om plantan i näringsrik planteringsjord.

Att driva upp fröer i odlingsbriketter av kokosfiber

Fröer vill ha alldeles särskilda förutsättningar för väckas till liv och skapa en liten grodd. Det ska vara lagom fuktigt och lagom varmt. Dessutom ska miljön vara luftig. Genom att så fröet i en odlingsbrikett av kokos så tickar du av två av dessa boxar: rätt fuktighet och en luftig väldränerad miljö. Kvar finns då att placera sådden i rätt temperatur för att kicka igång den magiska groningsprocessen. Vill man att detta ska gå extra snabbt kan man med fördel sätta sådden på ett värmegolv eller en värmematta.

Odlingbriketter av kokos gör att du kan sätta igång odlandet på en kick. Du behöver inte några krukor att placera briketten i utan dessa kan sättas direkt på en tallrik eller i ett minidrivhus som är avsett för frösådder. Enklare än så blir det inte att komma igång med sin odling! Såhär gör du steg för steg:

  1. Placera det antal briketter du avser använda på en tallrik, bricka eller i ett minidrivhus. Öppna försiktigt upp höljet på toppen av briketten så att den är "öppen" uppåt. Fyll på med ljummet vatten och låt briketterna svälla till sin fulla storlek. (se filmen nedan)
  2. Så ett eller flera frön i varje odlingsbrikett beroende på storlek på fröet. Se efter vilket planteringsdjup som anges på fröpåsen och skapa ett litet hål utifrån den instruktionen och täck sedan fröet med kokosen.
  3. Täck sådden med transparant täckning för att skapa en optimalt fuktig miljö.
  4. Placera sådden på ett värmegolv eller värmematta för att snabba på groningsprocessen.
  5. Håll koll på fuktighet – börjar briketterna bli ljusbruna är det dags att vattna sådderna.
  6. När fröet har grott och du ser en grön grodd titta upp ska du placera sådden i ett ljust fönster eller under en växtlampa.
  7. När plantan har fått cirka 4 blad är det dags för omplantering. Om du har sått flera fröer i samma brikett kan du varsamt dela den så att plantorna för mer utrymme för tillväxt. Plantera respektive del i en större kruka med ca mått 7x7-10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare om inte annat anges. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.