Odla snittblommor - våra bästa tips

Finns det något lyxigare än att fylla sitt hem med vackra blommor? Tyvärr är det dyrt och inte speciellt hållbart att springa till blomsterhandlaren varje gång man vill förgylla sitt hem med prunkande grönska. För den som istället odlar sina egna blommor, i pallkragar eller krukor på altanen eller i trädgården öppnas helt andra möjligheter. Ettåriga sommarblommor är extremt rikblommande och du kommer att kunna skörda blommor från slutet av juni ända fram till frosten. Det hinner bli MÅNGA buketter att pryda hemmet med samtidigt som du kan du njuta av blomsterhavet utanför Att några enstaka frön i jorden kan ge så mycket njutning under så lång tid är inget mindre än ett litet mirakel.


Att odla sommarblommor kräver tålamod och plats. Du behöver få plats med en pallkrage i din trädgård eller på din altan. Blommorna växer först långsamt för att sedan fullkomligt explodera lagom till sensommaren och behöver då ordentlig med plats i jorden. Under vissa delar av processen kommer det att kännas som att ingenting händer – men tro oss – arbetet du lägger ned och väntan på att blomningen ska ta fart – kommer att betala sig rejält framåt sensommaren!

Våra noga utvalda fröer

Det finns en uppsjö av frön till snittblommor på marknaden i olika färger, former, höjder och svårighetsgrader. Att identifiera guldkornen i den här djungeln är långt ifrån lätt. Vill man dessutom hitta sorter som passar fint ihop både stil- och storleksmässigt blir det ännu mer komplicerat.

Efter många års experimenterande och lika många misslyckanden har vi vaskat fram våra absoluta favoriter. Både tidlösa klassiker och kaxiga nykomlingar som känns moderna just nu. Förutom att de är snygga är de enkla att lyckas med.

I vårt sortiment hittar ni dels färdigkomponerade bukettkollektioner i olika färger och stilar. Ni hittar alla våra bukettkollektioner här

Vi har dessutom ett noga utvalt frösortiment med snittblommor. I sortimentet hittar du våra absoluta favoriter som är vackra, odlingsvärda och som ger rik skörd. Alla snittblomsfröer hittar du här.


Vem kan odla sommarblommor?

Alla som har en trädgård eller plats för pallkrage eller större odlingskärl på altanen eller balkongen har förutsättningar att odla sommarblommor. Söker du dessutom mer vacker njutning i vardagen är snittblomsodling en perfekt hobby. Känslorna man utvecklar för de blommor man själv har lyckats driva upp är något extra! Glöm inte att resan är minst lika spännande, lärorik och givande som resultatet. Att odla sommarblommor är inte svårt så det passar både nybörjare och lite mer erfarna odlare. Genom att odla dina egna snittblommor drar du också ett strå till stacken mot en mer hållbar värld. Du skördar maximalt närodlat och bidrar dessutom till att skapa bättre förutsättningar för hotade bin och andra pollinatörer.

Dock ska man komma ihåg att odlandet kräver både tid och engagemang. Vet du redan nu att du kommer att vara bortrest en stor del av sommaren behöver du en realistisk plan för hur blommorna ska tas om hand. De behöver hela tiden vattnas och pysslas om för att överleva. Det finns bra bevattningssystem att köpa men dessa kräver en liten investering. Så var realistisk när du planerar för din odling! Att stå med en massa plantor som man sedan inte har tid att ta hand om är inget vi rekommenderar.


Att tänka på innan du sår dina frön

Innan du sätter i gång dina sådder är det bra att tänka på hur mycket plats du har för blommorna när de har vuxit upp i full storlek. Det är lätt att så för många frön och sen stå med alldeles för många plantor. Du behöver inte så alla frön i påsen utan kan spara vissa till nästa säsong eller om du behöver så en ny omgång om den första sådden misslyckas.Vad behöver jag ha hemma?

I sin allra enklaste form räcker det med det som du har fått i odlingskollektionen – dvs fröer, odlingsbriketter och märkpinnar att märka sådderna med. Briketterna kan ställas direkt på ett fat som får plats på fönsterbrädan och täckas med platsfilm eller en gammal plastpåse efter att du har sått dina fröer. Mer information om hur du odlar i briketter hittar du här

Vill du göra sådden snäppet proffsigare kan du köpa ett drivhus med plastlock. Det fungerar som ett miniväxthus där man skapar en bra fuktig miljö för frön att gro i. I botten på drivhuset kan du lägga en sk kapillärmatta en duk som absorberar vatten och som hjälper dig att skapa en jämn och bra bevattning av sådderna. Efter 1-2 månader är det dags att plantera om plantorna. Då behöver du krukor och en säck näringsrik planteringsjord av god kvalitet. Vi brukar köpa hårda plastkrukor med ca-mått 10*10 cm. I dessa har blomman bra utrymme för att växa till sig. Samtidigt är fyrkantiga krukor lättare att disponera så att blommorna inte tar för stort utrymme inomhus. Krukorna ställs på ett odlingstråg, fat eller en bricka med kant. Då kan du vattna krukorna underifrån, vilket hjälper rötterna att söka sig nedåt i krukan och du får en mer livsduglig planta. Mer utförliga instruktioner om hur du sår olika fröer finns under kollektionerna. Allt som vi ovan beskriver kan du köpa i en trädgårdshandel eller i ett byggvaruhus.


Skapa rätt förutsättningar vid plantering av sommarblommor

Alla sommarblommor älskar sol! Se därför till att plantera dem där de får så mycket sol som möjligt för att maxa skörden. Det är också viktigt att fundera på hur blommorna ska placeras i pallkragen eller rabatten. Högre blommor bör stå längre bak för att inte skymma och sno solljus från de lägre sorterna. Vilket avstånd som är lämpligt mellan plantorna framgår av rekommendation på respektive fröpåse. Står de glest blir det inte maxat i rabatten och står de för tätt tar de för mycket näring från varandra. Ska du plantera många plantor bredvid varandra kan det vara bra att göra en enkel skiss över hur de ska disponeras och följa den vid utplantering. Allt behöver inte vara petnoga – kollektionerna innehåller så vackra blommor som alla passar fint ihop att det kommer att bli bra hur du än gör. 


Välj rätt jord och ge näring

Det är viktigt att använda riktigt bra kvalitetsjord när du planterar sommarblommor. Sommarblommor är näringsslukare så det ska vara rejält gödslad jord. Vi brukar välja den lite dyrare planteringsjorden som du hittar i butiken och toppa den med kogödsel som ger jorden extra skjuts. Tänk 2/3 planteringsjord och 1/3 kogödsel när du planterar sommarblommor. 

För att maxa skörden hela säsongen rekommenderar vi att kontinuerligt näringsvattna blommorna. Ett enkelt gödsel att jobba med är hönsgödsel. Om du vill skapa ditt eget näringsvatten med hönsgödsel kan du blanda ca 5 dl pelleterad hönsgödsel med 10 liter vatten och låta det stå och dra i någon dag. Rör om och sila sedan vattnet innan det vattnas ut. Späd gödselvattnet innan du vattnar – blanda 1 del gödselvatten med 9 delar vatten. 


Om du har en gräsmatta har du tillgång till annan naturlig gödsel. Vi brukar alltid slänga gräsklippet på rabatter och i krukor. Det ger både näring och hjälper jorden att bibehålla en fin struktur.


Håll koll på vädret – sommarblommor är frostkänsliga

Sommarblommor klarar tyvärr inte en frostnatt. Se därför till att vara alldeles säker på att risken för frost är förbi innan du planterar ut blomman. Vi som bor i Stockholmsområdet brukar ha första helgen i juni som riktmärke. Bor man söderut kan det vara några veckor tidigare och norrut några veckor senare. Skulle det plötsligt bli en kall natt är det bra att ha en duk som du kan täcka blommorna med. En fiberduk som du köper i trädgårdshandeln eller byggvaruhuset fungerar utmärkt.


Ge blomman stöd

Många blommor behöver växtstöd för att komma till sin fulla rätt. Floxen och astrarna blir snyggast om de stöds upp av ett hönsnät som fästs över pallkragen eller rabatten som de kan slingra sig upp genom. De kommer då en bit upp från marken vilket både minskar risken för snigelangrepp och gör att de vackra blommorna bättre kommer fram. Vissa höga sorter, exempelvis solros, amarant, zinnia och rosenskära, behöver också stödjas av en pinne för att stå stadigt i rabatten. Här kan man använda pinnar man hittar i naturen eller köpa bambupinnar eller andra blompinnar.


Se upp för sniglar

Det är tyvärr inte bara vi människor som älskar vackra blommor, även sniglarna har en förkärlek för vissa sorter. Zinnian, rudbeckian och floxen äts gärna av sniglar och här gäller det att vara snabb med att plocka bort objudna gäster. Sniglarna kommer fram när det skymmer, särskilt efter regn, och det är då bra att gå ett varv genom trädgården och plocka bort alla man får syn på. Man kan även strö ut snigelpellets kring blommorna som sniglarna äter istället för blommorna, men det räcker inte hela vägen utan manuellt arbete krävs också.


Håll ordning i rabatten och pallkragen

Sommarblommor kan vid rätt förutsättningar växa sig rejält stora. Det kan därför uppstå lite av ett kreativt kaos i rabatten eller pallkragen när alla har vuxit till sig. Ett sätt att skapa ett mer ordningsamt intryck är att hålla raka kanter och klippa bort allt som växer över och utanför. Kontrasten mellan en ren linje och ett myller av blommor blir väldigt fin. 


 

Våra bukettkollektioner

Vi har satt samman bukettkollektioner i olika stilar.

Romantic Bouqet Collection - en galet vacker kollektion som skiftar i säsongens färger: dova och brända toner av aprikos, crème, lila och rosa. Romantisk och samtidigt modern.

 

Coco Bouquet Collection - en kollektion där vi har kombinerat blommornas modelejon: fem färg- och formstarka primadonnor som tillsammans bildar en stilsäker enhet. 

Bon Bon Bouquet Collection. Som att kika ned i en godisskål fylld av pastelliga karameller - den känslan får du när du håller denna ljuvliga bukett i din hand. 

Drama Queen Bouquet CollectionLivet blir roligare med dramatik, starka färger och känslor! Här har vi en kollektion som sprakar av färg och självförtroende.

Grace Bouquet Collection -  en sober och sofistikerad bukettkollektion i dämpad färgskala med crème och lime som bas.

Culinary Bouquet Collection - en bukettkollektion så vacker att du vill äta upp den! Vilken tur att det är precis det du kan göra. Ätbara blommor är något av det bästa vi vet – tänk att en och samma blomma kan skänka glädje i rabatten, buketten och på tallriken.