Så odlar du zinnior - våra bästa tips

Zinnian är en av våra absoluta favoritsommarblommor! Den har så många kvaliteter - den är sjukt vacker, den är spännande föränderlig, den finns i en uppsjö av färger och former, den har stadig stjälk och är utmärkt som snittblomma, den är torkbar... Ja ni ser - listan över plus blir väldigt lång. Dessutom är den lättodlad och är därför en perfekt blomma även för nybörjarodlaren. Vi har många ljuvliga sorter i vårt sortiment - du hittar alla samlade här.

Nedan ger vi en steg-för-steg-guide för hur du odlar zinnia och som hjälper dig att lyckas med dessa skönheter!

Zinnia Quenny Lime Red - en av våra absoluta favoriter

 

SÅ OCH SKÖRDA ZINNIA
Växtplats: Odlas på friland/rabatt, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt läge (6-7h sol/dag).

VID SÅDD
 zinnian inomhus i mars-maj beroende på hur tidig blomning du vill ha. Fröna kan sås i en odlingbrikett eller en liten kruka fylld med planteringsjord. Se till att vattna igenom innan du sår zinnian.  Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten/krukan och täck fröet. 
Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.
Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning. 
Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!
 
1-2 VECKOR EFTER SÅDD
Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare.
 
OMSKOLNING
Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Plantera plantan  i en kruka med ca mått 7x7-10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering.
Toppa plantan när den är ca 10-15 cm, dvs klipp av toppen precis över andra eller tredje bladparet för att få nya skott att växa ut.
 
SLUTPLANTERING
Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus.
Plantera ut blomman på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 20 cm mellan varje planta och 25 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.
 
SKÖRDEFEST
Skörda och njut ca 4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Zinnia 'Benery's Giant Coral' - zinniornas drottning

 Zinnia Quenny Lime with blush

Zinnia Orange King