Odla aubergine inomhus - våra bästa tips

Aubergine är en fantastiskt god och mångsidig grönsak. Visste du dessutom att den blir en sjukt snygg krukväxt med sina stora blad som påminner om fikonträdets?  Förutom vackra blad och lila blommor så ger den mörkt purpurfärgade små auberginer som bildar små smycken på plantan. Auberginen kräver pollinering för att ge skörd och det får du sköta för hand när du odlar inomhus. Detta görs genom att dutta med pensel eller med fingret från blomma till blomma. Ca 3-5 månader efter sådd kommer den vackra krukväxten att ge massor utav skörd direkt från det egna fönstret. Mer närodlat än så blir det inte!

Hos oss hittar du miniauberginen Patio Baby - en mindre sort som lämpar sig väl att odla i en större kruka.

Våra bästa grönsaker att odla inomhus hittar du här.

VID SÅDD

Så auberginen inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt). Går även att så året runt med växtlampa. Så fröet i en odlingsbrikett eller mindre kruka med såjord – peta ned 1-2 frön ca 0,5 cm ned i briketten/krukan med ca 0,5-1 cm mellanrum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål (t.ex. en plastfilm, en återvunnen plastpåse eller ett plastlock, försedd med lufthål). Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

Vattna regelbundet med ljummet vatten under hela säsongen – sådden ska alltid vara fuktig! 

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 15-30 dgr (ha tålamod, aubergine-frön tar lite tid!), behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. Gärna i ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag) eller under med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

OMPLANTERING

Plantera om när plantan har fått 4-6 blad. Plantera 1 planta/kruka som har ca mått 10*10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna igenom med ljummet vatten.

SLUTPLANTERING

Slutplantera ca 3 veckor efter omplantering. Fyll en stor kruka, gärna minst 10 liter, med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord och plantera ned plantan. Vattna igenom med ljummet vatten. Ställ krukan på en varm plats – auberginen är värmeälskare och kommer att ge mest och bäst skörd om den får stå på en solig och skyddad plats.

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/ varannan vecka, då kommer plantan att ge rikare skörd

Pollinering. Hjälp till med pollineringen genom att dutta med t.ex. fingret, en pensel eller en tops från mitten av blomma till blomma.

Stötta med stödpinne.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 3-5 månader efter sådd kan du äntligen skörda egna auberginer.

SKÖTSEL

Auberginen är inte svårskött men kräver rikligt med vatten. Om plantorna torkar ut är risken att de inte ger ordentligt med skörd, den blir även mindre motståndskraftig mot ohyra. Om du ska resa bort en vecka är det en bra idé att sätta upp någon typ av droppbevattning, eller be en granne vattna.

Window Deco Collection - Våra favoritgrödor för inomhusodling

Hos oss hittar du även miniauberginen i Window Deco Collection - en odlingskollektion där vi har samlat alla våra favoritgrödor att odla inomhus. Växter som bli vackra och ger god skörd och som samtidigt trivs bra inomhus på en fönsterbräda.

Rekommenderad produkt

Aubergine ´Patio Baby´F1 - inomhusodling