Så odlar du morötter - våra bästa tips

Att odla morötter är enkelt och kräver inte så mycket utrymme. Den går bra att odla både på friland, i en pallkrage eller i ett djupare kärl på balkongen. Det enda du behöver tänka på är att den vill ha lucker och mineralrik jord, gärna lite djupare så att moroten kan växa sig stor. Sen gillar moroten sol så se till att placera den på en plats där den får mycket solljus. Moroten finns i en uppsjö av färger och storlekar, det finns även sorter som ger tidigare skörd och senare skörd. Vi brukar så moroten i omgångar under säsongen för att kunna skörda under längre tid. Vi är särskilt svaga för svarta morötter som blir oerhört snygga och piffar upp vilken maträtt som helst! Vår favorit hittar du här!

Morot Purple Sun

SÅ OCH SKÖRDA MORÖTTER

Växtplats: Friland, pallkrage eller större kärl i soligt läge. Morot trivs bäst i sandig, mineralrik jord som innehåller finfördelat organiskt material. Växla gärna odlingsplats från år till år.

VID SÅDD

Direktså utomhus när jorden rett sig på våren APRIL-JUNI eller på hösten OKT-NOV för tidigare skörd året därpå. För längre skördeperiod: Så både höst och vår eller i omgångar under säsongen.

Har du inte sandig jord så blanda även i lite sand och mull. Obs! vid styv lerjord så kan det göra mer skada än nytta att hälla i sand. Odla då hellre på upphöjda odlingsbäddar där du kan ge moroten den jord den gillar.

Vattna igenom jorden innan sådd. Gör en fåra i jorden ca 1- 2 cm djup. Peta ner fröna med ca 7 cm avstånd. Odlar du flera rader så håll ett avstånd på ca 30 cm mellan raderna.

Vattna försiktigt ovanifrån så att inte fröna spolas bort. Håll fuktigt under grotiden.

UNDER SÄSONGEN/ÖVRIGA TIPS

Vattna regelbundet under hela säsongen om det inte regnar. Hellre vattna mer och sällan än att dutta lite varje dag.

Gallra så att morötterna inte växer för tätt, då konkurrerar de ut varandra. Behåll de som har störst växtkraft.

Skydda eventuellt med fiberduk mot skadeinsekter.

Gödselvattna gärna några gånger under säsongen.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Efter ca 3 månader kan du äntligen skörda. Generellt är den bästa skördeperioden under 3 veckors tid, efter det kan morötterna spricka och smaken bli sämre.

The Black Collection - köksträdgårdens snyggingar

Moroten finns med i The Black Collection. Som en modevisning på tallriken när man skördar och bjuder på dessa galet fina grönsaker som har en sak gemensamt: färgen svart.