Så odlar du microgreens – våra bästa tips

Microgreens är till för dig som vill ha odling med snabbt resultat – en dryg vecka efter sådd kan du skörda god och näringsrik microgreens som du toppar mackan, soppan eller salladen med. Så fröna i en vacker kopp eller på ett fat och låt det stå på middagsbordet – då kan du dag för dag följa groddarnas snabba framfart. Microgreens är verkligen ett superfood – fullproppat med vitaminer, antioxidanter, mineraler och klorofyll! Microgreens finns i en mängd olika varianter – vi gillar broccoli-varianten som har härligt krisp och smak!

VID SÅDD

inomhus året runt. Strö över ca 20-30 frön jämt över en odlingsbrikett eller kruka/fat fylld med planteringsjord. Fröna är ljusgroende så täck dem endast ca 0-2 mm.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål (t.ex. en plastfilm, en återvunnen plastpåse eller ett plastlock, försedd med lufthål).

Vattna regelbundet med ljummet vatten– sådden ska alltid hållas fuktig! 

NÅGON DAG EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 1-2 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. Broccolin kräver inte lika mycket ljus som de andra växterna men ställ gärna i ett soligt fönster eller på en ljus plats.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Skörda kan du göra redan 10-15 dgr efter sådd. Gärna när de fått första karaktärsbladen, dvs. bladparet som kommer efter de 2 första bladen (de sk. hjärtbladen). Snabbare skörd för du leta efter!

Botanic Deco Collection - Våra favoritgrödor för inomhusodling

Hos oss hittar du microgreens i Botanic Deco Collection - en odlingskollektion där vi har samlat alla våra favoritgrödor att odla inomhus. Växter som bli vackra och ger god skörd och som samtidigt trivs bra inomhus på en fönsterbräda.