Odla basilika inomhus - våra bästa tips

Basilika är en av våra mest älskade örter och det är lätt att förstå varför. Den är vacker, den doftar fantastiskt och är mångsidig och god i många olika rätter. Det är enkelt att driva upp basilika från frö men det tar lite tid, se därför till att dra igång sådden relativt tidigt på säsongen.  Basilika är en solälskande vätskeslukare så se till att hitta en varm och skyddad plats och ge den ordentligt med vatten hela säsongen.

Basilika går utmärkt att odla inomhus eller på balkong. Här hittar ni våra favoritbasilikor och andra grödor för inomhus- och balkongodling.

Purpurbasilika Amethyst Improved

VID SÅDD

inomhus från slutet av feb (när ljuset återvänt). Basilika går också bra att odla året runt med växtlampa. Så fröna grunt på en odlingsbrikett eller kruka fylld med såjord. Fördela ca  5-10 frön jämt över briketten/krukan. Basilikafrön är ljusgroende så täck fröna max. 2 mm.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element för snabbare groning.

Vattna regelbundet med ljummet vatten under hela säsongen – sådden ska alltid hållas fuktig! Basilikan är törstig!

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-20 dgr, behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och varmt. Basilika är värmeälskande! I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Odla året runt med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

OMPLANTERING/ SLUTPLANTERING

Plantera om när plantorna blivit ca 5 cm i näringsrik planteringsjord i en kruka, ca 12-13 cm i diameter. Plantan vill stå på samma djup som innan. Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna igenom med ljummet vatten.

Gödselvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/ vecka. Basilikan behöver mer näring än många andra bladkryddor. Gödselvattna på jorden och inte på bladen.

Toppa. Klipp av toppen precis över andra bladparet. Där kommer nya skott att bildas och du får en buskigare planta. Toppen du klippt av kan sättas i vatten. Efter några dagar utvecklas rötter och du kan då plantera den i en egen kruka. 1 planta förvandas till 2.

Utomhus? Avhärda basilikan några dagar (vänj den vid utomhuslivet några timmar per dag och öka successivt tiden för varje dag). Blir det under 10-15 grader så kan det vara bra att ta in basilikan.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Du kan skörda några blad redan när plantorna är små. Men ordentlig skördefest blir det cirka 3-5 månader efter sådd. Skörda blad allt eftersom. Se till att plantan inte går i blom. Knipsa av eventuella blomknoppar, det främjar bladtillväxten och basilikan blir godare.

 

Storbladig basilika 'Italiano Classico'

Citronbasilika

 

 

 

Featured product

Purpurbasilika 'Amethyst improved' - inomhusodling