Odla tomater inomhus - våra bästa tips

Tomater går utmärkt att odla inomhus, tänk bara på att välja en sort med ett kompakt växtsätt som inte blir för stor. Vår favorit för inomhusodling hittar du här. Tomaten är lättodlad och den blir en vacker krukväxt. Tomater kräver pollinering för att ge skörd och det får du sköta för hand när du odlar inomhus. Detta görs genom att dutta med pensel eller med fingret från blomma till blomma. Cirka 3-5 månader efter skörd kommer växten att få mängder av små röda tomater som likt pärlor dekorerar ditt fönster och ger en smak av sommar. Underbart gott och vackert!

Våra bästa grönsaker att odla inomhus hittar du här.

Kruktomat Vilma

VID SÅDD

din kruktomat inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt). Går även att så året runt med växtlampa. Så fröet i en odlingsbrikett eller mindre kruka med planteringsjord. Peta ned 1-2 frön ca 0,5 cm ned i briketten/krukan med ca 0,5-1 cm mellanrum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

Vattna regelbundet med ljummet vatten under hela säsongen – sådden ska alltid vara fuktig! Ojämn bevattning kan ge spruckna tomater.

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Du kan även odla året runt med växtlampa ( ge ljus ca 13-15 h/ dag).

OMPLANTERING

Plantera om när plantan har fått 4 blad eller blivit ca 5-10 cm hög. Plantera 1 planta/kruka som har ca mått 10*10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna igenom med ljummet vatten.

SLUTPLANTERING

Slutplantera ca 2-3 veckor efter omplantering. Fyll en kruka på ca 5-10 liter med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord och plantera ned plantan. Du kan med fördel plantera just tomat lite djupare då den bildar nya rötter längst med hela stammen – på så sätt blir plantan kompakt.

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/vecka, då kommer du att få en rikare skörd.

Pollinering. Hjälp till med pollineringen genom att dutta med t.ex. fingret, en pensel eller en tops från mitten av blomma till blomma. Du kan även göra det genom att ruska om blommorna lite.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 3-5 månader efter sådd kan du äntligen skörda egna tomater.

SKÖTSEL

Tomaten är inte svårskött men kräver rikligt med vatten. Om plantorna torkar ut är risken att de inte ger ordentligt med skörd, den blir även mindre motståndskraftig mot ohyra. Om du ska resa bort en vecka är det en bra idé att sätta upp någon typ av droppbevattning, eller be en granne vattna.

Window Deco Collection - Våra favoritgrödor för inomhusodling

Hos oss hittar du kruktomaten i Window Deco Collection - en odlingskollektion där vi har samlat alla våra favoritgrödor att odla inomhus. Växter som bli vackra och ger god skörd och som samtidigt trivs bra inomhus på en fönsterbräda.

 

Featured product

Kruktomat ´Gartenperle´

New Botanic

Kruktomat ´Gartenperle´

49 kr