Så odlar du sommarflox - våra bästa tips

Sommarflox alltså - vilken underbart vacker och användbar sommarblomma! Den är vacker, luktar gott, fyller ut rabatt och buketter på att fint sätt och står en hel evighet i vas. Hos oss har sommarfloxen en given plats i våra snittblomsodlingar. 

Sommarfloxen är anspråkslös och klarar även lite skuggigare odlingslägen. Den har extremt lång blomtid och du kommer att kunna skörda blommor långt in på senhösten. Se dock upp för sniglar och rådjur - tyvärr gillar de flox lika mycket som vi. Vi brukar spraya floxen med Tricogarden för att avskräcka rådjuren och sniglar håller vi borta genom att strö ut snigelpellets och ta bort alla sniglar vi ser dyka upp.

Sommarflox Isabellina

SÅ OCH SKÖRDA SOMMARFLOX
Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag)-halvskuggigt läge (3-5h sol/dag).

VID SÅDD
 floxen inomhus i mars-april beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,3 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 5 frön.
Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.
Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning. Floxen är mörkergroende så inget ljust behövs initialt.
Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

1-2 VECKOR EFTER SÅDD
Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare.

OMSKOLNING
Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

SLUTPLANTERING
Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus.
Plantera ut plantan på på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 20 cm mellan varje planta och 20 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman för att den ska komma till sin fulla rätt. Använd en stödpinne eller låt den slingra sig upp genom ett hönsnät som fästs över pallkragen eller rabatten. Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.

SKÖRDEFEST
Skörda och njut ca 3 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Sommarflox Isabellina i vackra Romantic Bouquet Collection

Sommarflox Isabellina i väldoftande Eau de Fleur Collection