Så odlar du blomstermorot - våra bästa tips

En av våra absoluta favoritblommor är blomstermorot. Högt upp på stadiga stjälkar svävar skira blommor som skiftar i dova toner av choklad, purpur och rosa. En lättmatchad favorit som både binder ihop och fyller ut buketten och rabatten. Älskas av humlor och bin. Dessutom är den långlivad i vas. Ett måste för alla blomsterodlare tycker vi! Blomstermoroten är lättodlad, det enda pilliga är ett den har pyttesmå frön som gör att man måste vara noggrann när man försår den så att fröna inte spolas bort när man vattnar sådderna.

Blomstermorot Dara

SÅ OCH SKÖRDA BLOMSTERMOROT

 Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag).

VID SÅDD

 blomstermoroten inomhus i mars-april beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,3 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 4 frön.

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare.

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus.

 Plantera ut blomman på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 20 cm mellan varje planta och 30 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.

 SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 3-4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Blomstermoroten hittar du i Romantic Bouquet Collection, Grace Bouquet Collection och Lace Bouguet Collection.

Romantic Bouquet Collection

Grace Bouquet Collection

Lace Bouquet Collection

 

 

 

 

Featured product

Blomstermorot 'Dara'

New Botanic

Blomstermorot 'Dara'

59 kr