Odla och skörda vädd – våra bästa tips!

Asså spana in denna lavendelblå skönhet?! Detta är en blomma som vi bara älskar! Du känner nog igen henne från blomsterbutikerna – vädden får ofta ta plats i floristernas kreationer. Och det är lätt att förstå varför – de vackra blommorna svävar högt på stadiga stjälkar och ger liv till buketten.

Höstvädd Fama Deep Blue

Lika bra gör de sig i rabatten där de adderar höjd och prakt hela säsongen. Vädden är en extremt tacksam och anspråkslös blomma – den blommar hela sommaren, den tål även skuggigare lägen och den är dessutom nästan lika vacker som överblommad när frökapseln träder fram. Som extra bonus är den frosttålig och klarar temperaturer kring nollan. Detta gör att den också lämpar sig för snittblomsodlingar på nordligare breddgrader som tidigare har nattfrost. Hos oss har vädden en helt given roll i våra snittblomsodlingar år efter år!

Praktvädd Fata Morgana i Grace Bouquet Collection

I New Botanics sortiment hittar ni tre av våra favoritsorter. Den lavendelblå Fama Deep Blue – en perenn vädd som är något alldeles extra. Den har stora blommor med krusiga kronblad som blir extremt snygg i vilken bukett som helst. Extra fint tycker vi blir i kombo med andra poppiga primärfärger som orange och cerise. Spana in vår Drama Queen Bouquet Collection om du tycker det låter fint😊. Om du sår fröna nu så kommer den att blomma redan i år!

Höstvädd Fama Deep Blue

Den andra favvisen är Fata Morgana – en vädd som ser ut som en mjuk blekgul sol som svävar i rabatten och buketten. Detta är en mycket lättmatchad blomma – superfin i kombo med rosa och blåa toner i Bon Bon Bouquet Collection eller varför inte låta den gå ton i ton med andra blommor i färgskalan gräddmjölk och lime som i Grace Bouquet Collection!

Praktvädd Fata Morgana

Som grädde på moset har vi även den laxrosa snyggingen Salmon Rose. Otroligt fin att kombinera med andra blommor i cerisea eller rosa toner. Stick gärna med några mörka blad i buketten också för att ge den mer attityd.

Praktvädd Salmon Rose

Vädden är en lättodlad gröda. Petar du ned dina frön i februari-mars och kommer du att få njuta av tidig blomning!

Praktvädd Salmon Rose 

 

SÅ OCH SKÖRDA VÄDD

Växtplats: Odlas på friland/rabatt, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt läge (6-7 h sol/dag– halvskuggigt läge (3-5h sol/dag).

vädden inomhus i mars – då kommer den att hinna blomma redan första året. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ca 2 frön/brikett, täck med ett tunt lager kokosfiber.

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare.

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, för att ge den mer utrymme. Dela försiktigt briketten i två delar med 1 planta per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 7x7 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus.

Plantera ut plantan på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 25 cm mellan varje planta och 25 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman för att den ska komma till sin fulla rätt. Gödselvattna några gånger under säsongen.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 4 månader efter sådd.  Vädden är mycket produktiv – ju mer du plockar desto mer blommar den. Se därför till att kontinuerligt plocka blommor hela säsongen för att maxa skörden. Perennen är även frosttålig och klarar några nätter runt nollan. En bra sommarblomma att satsa för dig som bor på nordligare breddgrader som tidigt får nattfrost.

Featured collection

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr