Så odlar du rosenskära - våra bästa tips

Så odlar du rosenskära – våra bästa tips!

Rosenskära måste ändå vara en av de mest klassiska och älskade sommarblommorna. Och det är lätt att förstå varför – en mer tacksam blomma som finns i så stor färg- och formvariation får man leta efter. Jag måste säga att jag tidigare var skeptisk till rosenskäran – tyckte att den var lite tråkig – men det har jag helt omvärderat när jag har insett hur många fantastiska sorter det finns och hur extremt odlingsvärd den är.

För det första är den busenkel att driva upp från frö. Den kräver ingen krusidull-behandling utan petas enkelt ned i en odlingsbrikett eller kruka med jord och gror inom någon vecka. Tycker man att det är jobbigt att förodla inomhus kan den dessutom kallsås utomhus. Plantera dina frön i jord i en kruka, vindruvsask, godislåda med hål i och fukta sådden med vatten eller snö. Håll sedan lite koll på att den inte torkar ut, i synnerhet framåt våren när solen tittar fram. I exakt rätt läge kommer sedan fröet att kläckas och ett litet skott titta fram. Odlar du på detta sätt slipper du också avhärdning, plantan är redan anpassad för ett liv utomhus.

Rosenskäran växer snabbt och bör toppas när den är cirka 15 cm. Dvs du klipper av toppen av blomman, vid andra eller tredje bladparet, så att den kan förgrena sig och bli en buskigare och mer rikblommande växt. Rosenskäran blir hög och stor och fyller rabatten med pigg och yvig grönska. Den blommar mycket tacksamt från mitten av sommaren och långt in på senhösten. Den tål även några köldknöppar – jag plockade mina sista buketter i slutet av oktober i Enskede i år. Rosenskäran kan odlas både i direkt sol och i halvskugga.

 

Det är INTE lätt att välja en favorit. Är det de stora enkelblommande eller de med flikiga blad som ser ut som vippiga tyllkjolar? Är det de klassiskt vita eller de nya sorterna i aprikosrosa? Eller kanske de i mörkt cerise? Tur att man inte behöver välja utan kan odla alla😊. Hos oss hittar du tre älsklingar som vi odlar år efter år. Lika vackra i rabatten som buketten.

Rosenskära Apricotta – den mest hypeade rosenskäran just nu och jag håller med. Den är otroligt vacker med sin skiftande färgställning som binder ihop buketter med blommor i olika toner.

 

Rosenskära Rubenza. Alltså denna färg är to die for. Vi tror ju stenhårt på mer färg och dramatik i våra trädgårdar och buketter och då har rubenzan en given plats.

 

Rosenskära Fizzy White. Den är bara för fin. Som en vippig tyllkjol svävande på dilliga stjälkar.

 

 

SÅ OCH SKÖRDA ROSENSKÄRA

Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag) – halvskuggigt läge (3-5h sol/dag).

 

VID SÅDD

rosenskäran inomhus i mars-maj beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 3 frön.

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalt.

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, för att ge den mer utrymme. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 7x7 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

Toppa plantan när den är ca 10-15 cm, dvs klipp av toppen precis över andra eller tredje bladparet för att få nya skott att växa ut. Detta för att få en buskigare och större planta.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus.

Plantera ut plantan på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 30 cm mellan varje planta och 30 cm mellan varje rad. Plantera i vanlig planteringsjord. Får rosenskäran för mycket näring blir plantan stor och yvig och blomningen försenas. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Vattna kontinuerligt hela säsongen.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten. En bra sommarblomma att satsa för dig som bor på nordligare breddgrader som tidigt får nattfrost.

Featured collection

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr

30 kr