Grödor att odla inomhus – våra bästa sorter

Vem har sagt att odling bara är för dem som har balkong eller trädgård? Ett fönster med mycket ljus, naturligt eller med växtlampa, är faktiskt det enda som behövs för att komma igång att odla. Det finns en uppsjö av grödor som passar utmärkt att odla inomhus på fönsterbrädan – grönsaker och örter som gillar det behagliga inomhusklimatet och som inte växer sig för stora. Krukgurka, kruktomat, miniauberinge, chili, basilika, sallad, ärtskott och microgreens är alla odlingsvärda inomhusgröder som vi odlar år efter år. Odlar du på den mörka delen av säsongen är det viktigt att ha en växtlampa som ger extra ljus för att plantorna ska växa och frodas.

Krukgurka

Att odla gurka inomhus är både enkelt och roligt. Och den blir världens vackraste växt med sina stora blad som klättrar längs ditt fönster och ramar in det likt en gardin! Dessutom är den tacksam att odla – den har en enorm växtkraft och redan efter 2-3 månader kan du skörda små gurkor direkt från ditt fönster. Mer närodlat en så kan det inte bli! Odlar du inomhus är det viktigt att välja en sort som inte kräver pollinering – vår favorit hittar du här. Tänk på att sätta gurkan i en stor kruka, minst 5 liter, och näringsvattna den 1 gång i veckan för att maxa skörden.

Krukttomat

Tomater går utmärkt att odla inomhus, tänk bara på att välja en sort med ett kompakt växtsätt som inte blir för stor. Vår favorit för inomhusodling hittar du här. Tomaten är lättodlad och den blir en vacker krukväxt – vi är särskilt svaga för de med ett hängande växtsätt som du också kan placera i en ampel för att få växtlighet i flera nivåer. Tomater kräver pollinering för att ge skörd och det får du sköta för hand när du odlar inomhus. Detta görs genom att dutta med pensel eller med fingret från blomma till blomma. Cirka 3-5 månader efter skörd kommer växten att få mängder av små röda tomater som likt pärlor dekorerar ditt fönster och ger en smak av sommar. Underbart gott och vackert!
 
Aubergine är en fantastiskt god och mångsidig grönsak. Visste du dessutom att den blir en sjukt snygg krukväxt med sina stora blad som påminner om fikonträdets?  Förutom vackra blad och lila blommor så ger den mörkt purpurfärgade små auberginer som bildar små smycken på plantan. Auberginen kräver pollinering för att ge skörd och det får du sköta för hand när du odlar inomhus. Detta görs genom att dutta med pensel eller med fingret från blomma till blomma. Ca 3-5 månader efter sådd kommer den vackra krukväxten att ge massor utav skörd direkt från det egna fönstret. Mer närodlat än så blir det inte!
Basilika är en av våra mest älskade örter och det är lätt att förstå varför. Den är vacker, den doftar fantastiskt och är mångsidig och god i många olika rätter. Det är enkelt att driva upp basilika från frö men det tar lite tid, se därför till att dra igång sådden relativt tidigt på säsongen. Basilika är en solälskande vätskeslukare så se till att odla den i ett soligt fönster och ge den ordentligt med vatten hela säsongen.
 
Microgreens är till för dig som vill ha odling med snabbt resultat – en dryg vecka efter sådd kan du skörda god och näringsrik microgreens som du toppar mackan, soppan eller salladen med. Så fröna i en vacker kopp eller på ett fat och låt det stå på middagsbordet – då kan du dag för dag följa groddarnas snabba framfart. Microgreens är verkligen ett superfood – fullproppat med vitaminer, antioxidanter, mineraler och klorofyll! Microgreens finns i en mängd olika varianter – vi gillar broccoli-varianten som har härligt krisp och smak!