Spenat  ´Bloomsdale´

Spenat ´Bloomsdale´

En riktigt vacker spenat med god smak. Ser nästan ut som ett grönt tyg med smock med sin vågiga silhuett och blir därför ett vackert inslag i din sallad. Även god att tillaga. Upprätta plantor gör det lätt att skörda. Funkar bra att så vår, höst och vinter.
Rucolasallat

Rucolasallat

Som ett krås veckar sig dessa vackra gröna rucolablad. En delikatessallat som även går under namnet Senapskål. Perfekt att toppa den nygräddade pizzan med. Blommorna är också ätbara.
Ringblomma  ´Orange Flash´

Ringblomma ´Orange Flash´

Något av det bästa vi vet: ätbara blommor! Lägg blommorna i en sallad eller dekorera tallriken med dem. Då blir det som att äta med ögonen. Den bronsfärgade mitten ramas in av blomblad i brända toner av puderrosa, aprikos och creme. Fin i köksträdgården, som kantväxt i rabatten och i buketten.
Cossallat  ´Jericho´

Cossallat ´Jericho´

LACTUCA SATIVA VAR. LONGIFOLIA

 

BESKRIVNING

Krispigare och godare sallat får man leta efter. Denna Cossallat är ett måste i våra köksträdgårdar och får vi bara välja en sallatssort så blir det denna. Avlånga, gröna och vackra blad. Vid välgödslad jord kan bladen bli enorma.

Sallaten är en del av The Salad Collection - en kollektion där vi har kombinerat gröna blad med vackra ätbara blommor.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: 20-30 CM

FÄRG: GRÖN

FRÖ/PÅSE: 250 ST

 

FÖRKULTIVERING/ DIREKTSÅDD 

SÅTID: MARS-MAJ
DIREKTSÅDD: MAJ-AUG 

SÅDJUP: 0,5 CM

FRÖ/BRIKETT: 3-5 ST

VÄXTLÄGE: SOL/HALVSKUGGA

GROTID: 5-8 DAGAR 

DIREKTSÅDD/ SLUTPLANTERING

PLANTAVSTÅND: 15-30 CM

RADAVSTÅND: 35-50 CM

SKÖRDEFEST: CA 2 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA COSSALLAT

 

Växtplats: Odlas på friland, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt-halvskuggigt läge (även skugga kan funka). 

Förkultiveras med fördel för tidigare skörd och större och kraftigare plantor i MARS-MAJ. Kan även direktsås MAJ-AUGUSTI eller odlas under vintern i växthus/utomhus för tidig vårskörd under DECEMBER-MARS.  

 

ALTERNTATIV: FÖRKULTIVERING

 

VID SÅDD

inomhus på sval plats, i växthus eller glasad uteplats i mars-maj. Så i omgångar för längre skördeperiod. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 3-5 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. 

 

Ställ svalt. Sallat gror bäst under 18 grader. I juni-juli bör du stratifiera, dvs. köldbehandla sådden först innan du fortsätter förkultivera dem. Ställa sådd i en påse i kylskåpet i ca 1 vecka.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut! 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp ovanför jorden, vanligtvis efter 5-8 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalt. 

 

SLUTPLANTERING

Plantera ut plantorna när de blivit ca 10 cm på sin växtplats när risken för frost är över. Dela försiktigt briketten så att du får loss plantorna en och en. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera varje planta på sin växtplats, med 15-30 cm mellan varje planta och 35-50 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Skugga gärna plantorna de första dagarna om det är stark sol Gödselvattna några gånger under säsongen.

 

Rensa ogräs som kommer upp mellan plantorna.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Bäst att skörda är på morgonen då den är som krispigast. Godast är den att äta nyskördad.

 

 

ALTERNATIV: DIREKTSÅDD

 

VID SÅDD

Direktså utomhus när jorden rett sig på våren MAJ-AUGUSTI Så i omgångar för längre skördeperiod.

 

Vattna igenom jorden innan sådd. Peta ner frön ca 0,5 cm ner i jorden med ett avstånd på 15-30cm. Radavstånd ca 35-50 cm. (Eller så tätare men gallra då när fröna grott till detta plantavstånd).

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Vattna försiktigt ovanifrån så att inte fröna spolas bort. Håll fuktigt under grotiden. 

 

UNDER SÄSONGEN/ÖVRIGA TIPS

Vattna regelbundet under hela säsongen om det inte regnar. Hellre vattna mer och sällan än att dutta lite varje dag. 

 

Skugga gärna plantorna de första dagarna om det är stark sol. 

 

Gödselvattna några gånger under säsongen.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Bäst att skörda är på morgonen då den är vattenfylld och krispig. Godast är den nyskördad men går att ställa i ett glas med vatten för senare konsumtion

Buskkrasse  ´Tip Top Apricot´

Buskkrasse ´Tip Top Apricot´

Denna aprikosa krasse är inte bara vacker utan även god att äta och är en av våra favoriter bland ätbara blommor. Både blommor och blad är ätbara och passar både som dekoration i en sallad eller på en tårta. Fin i köksträdgården och som kantväxt i rabatten.
Tomat ´Black Prince´

Tomat ´Black Prince´

SOLANUM LYCOPERSICUM L

 

BESKRIVNING

En riktigt kaxig svartrödbrun tomat som är både god och snygg! Kommer garanterat dra blickarna till sig både i köksträdgården och på tallriken. En frisk, medeltidig sort som ger stor skörd och som med sitt sibiriska ursprung växer bra även kallare somrar. Funkar fint på friland men ger i växthus ännu större och godare skörd.

Black Prince kan du köpa här. Den är även en del av The Black Collection - en kollektion för dig som vill ha den snyggaste köksträdgården. Odla den tillsammans med purpurbasilikan Amethyst Improved om du vill kunna laga en extra god och snygg caprese. 

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 120-150 CM

FÄRG: SVART / RÖD / BRUN

FRÖ/PÅSE: 8 ST

 

FÖRKULTIVERING

SÅTID: FEB-APRIL

SÅDJUP: 1 CM

FRÖ/BRIKETT: 2 ST

VÄXTLÄGE: SOL

GROTID: 5-15 DAGAR 

SLUTPLANTERING I KRUKA: MINST 10 LITER

 

SLUTPLANTERING TRÄDGÅRD

PLANTAVSTÅND: 40-50 CM

RADAVSTÅND: 50 CM

 

SKÖRDEFEST: 3-4 MÅNADER EFTER SÅDD

 

 

SÅ OCH SKÖRDA TOMATER

 

Växtplats: Varm, solig och vindskyddad plats. Odlas på friland, i stora krukor/hinkar eller med fördel i växthus.

VID SÅDD

inomhus från slutet av feb/början av mars vid slutplantering i växthus och slutet av mars/ början av april för slutplantering utomhus. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned 1-2 frön ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten, ca 1 cm mellanrum. Täck med brikettens kokosfibrer.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Placera på värmegolv/ värmematta för snabbare groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut! Ojämn bevattning kan ge spruckna tomater. 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Eller med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

 

OMSKOLNING 1

Tomater bör alltid planteras om i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem till en större kruka första gången. Skolar du om plantorna till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att fokusera på tillväxt. 

Plantera om när plantan är 5-10 cm. Dela försiktigt briketten - 1 planta per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada rötterna. Plantera i en kruka med näringsrik planteringsjord,  7x7-10x10 cm. Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna med ljummet vatten. Plantera tomat lite djupare vid varje omplantering. Den bildar nya rötter längst med stammen och blir då kompaktare.

 

OMSKOLNING 2

Plantera om som ovan ca 2-3 veckor efter omskolning 1, men i större kruka, ca mått 12x12-15x15 cm. 

 

Toppa eventuellt plantan om den blir hög och ranglig. Klipp av toppen strax över andra eller tredje bladparet. Där kommer nya skott att bildas och du får en buskigare och kompkatare planta. Toppen kan du sätta i vatten och låta få rötter innan den planteras i en egen kruka med planteringsjord. 1 planta blir 2!

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för livet utomhus.

 

Plantera ut plantan på sin växtplats. Sätt den lite djupare igen med 45-50 cm mellan varje planta i välgödslad jord. Stötta med tex bambupinne eller med snöre som fästs i taket om i växthus. Gödselvattna ofta under säsongen.

 

Pollinering. Hjälp gärna till med pollineringen genom att dutta med t.ex. fingret eller en tops från mitten av blomma till blomma. Du kan även göra det genom att ruska om blommorna lite. Behövs mer hjälp i växthus än utomhus.

 

Tjuva, dvs. knipsa bort, sidoskotten som växer ut mellan ett blad och stam. 

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 3-4 månader efter sådd kan du äntligen skörda egna tomater.

Sockerärt ´Royal Snap´ 2

Sockerärt ´Royal Snap´ 2

Galet vackra mörkt purpurfärgade sockerärtor. Lika snygga på tallriken, i köksträdgården eller i en kruka på balkongen. De lilatonade blommorna förvandlas till purpurfärgade ärtskidor fyllda med söta gröna ärtor inuti. Goda att äta råa och späda i en sallad eller lätt ångkokta. När skidan värms upp byter den färg till grön. 
Morot  ´Purple Sun´H

Morot ´Purple Sun´H

En wow-känsla sprider sig när du drar upp dessa purpursvarta morötter ur landet. Mycket söta ca 20 cm långa spetsiga rötter, där den mörka tonen går igenom hela moroten. Njutbart för både ögon och mun! Passar väldigt bra till juice, grytor eller som rå. Vacker att dekorera med.
Bladmynta ´Röd Shiso´

Bladmynta ´Röd Shiso´

Som mörkt vinröda volanger krusar sig bladen på denna örtkrydda. Blir ett dramatiskt och effektfullt inslag i både rabatten och buketten. Att den dessutom är ätbar och lättodlad gör detta till en av våra favoriter! Aromatisk smak som är god till fisk, gurka och asiatiska rätter som t.ex sushi, risrätter och nudlar. Skördefest ända fram till frosten.
Zinnia ´Queeny Lime Red´

Zinnia ´Queeny Lime Red´

ZINNIA ELEGANS

 

BESKRIVNING

En lättodlad och overkligt snygg blomma i hallonrosa med inslag av lime. Zinnian är en blomma i ständig transformation – under sin livstid antar den hela tiden nya vackra skepnader. Växer på stadig stjälk och är utmärkt som snittblomma. Torka blomman i sand och du har något att njuta av året om.

Zinnian är en del av Romantic Bouquet Collection - en galet vacker kollektion som skiftar i brända toner av aprikos, crème, lila och rosa.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 65 CM

FÄRG: HALLONROSA, LIME

FRÖ/PÅSE: 20 ST

 

FÖRKULTIVERING 

SÅTID: MARS-APRIL

SÅDJUP: 0,5 CM 

VÄXTLÄGE: SOL

FRÖ/BRIKETT: 3 ST

GROTID: 5-15 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 20 CM 

RADAVSTÅND: 25 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 4 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA ZINNIA

Växtplats: Odlas på friland/rabatt, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt läge (6-7h sol/dag).

 

VID SÅDD

zinnian inomhus i mars-april beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 2-3 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare. 

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

Toppa plantan när den är ca 10-15 cm, dvs klipp av toppen precis över andra eller tredje bladparet för att få nya skott att växa ut.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

 

Plantera ut blomman på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 20 cm mellan varje planta och 25 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Sommarrudbeckia ´Sahara´

Sommarrudbeckia ´Sahara´

En fantastiskt vacker blomma som antar många olika skepnader. Stora halv- eller heldubbla blommor som skiftar i brända toner av blekgult, vinrött och rosa.  Blombladen sitter rufsigt kring den mörka sammetslena mitten. Tål de flesta lägen och blommar långt in på senhösten.
Sommarflox ´Crême Brulée´

Sommarflox ´Crême Brulée´

En oerhört användbar och vacker blomma som fyller ut och skapar volym i buketten. På låga stjälkar producerar den massvis små stjärnformade blommor i crème, cerise och dovt rosa. Extrabonus är den ljuvliga doften som påminner om kaprifol.