Solros ´Pro Cut Plum´F1

HELIANTHUS ANNUUS

BESKRIVNING

Detta är solrosornas solros! En sofistikerad och vacker blomma som skiftar i mjuka toner av plommon, cappucino och rostigt rosa. Växer på höga stadiga stjälkar som gör den till en perfekt bakgrundsväxt i rabatten och mycket hållbar snittblomma.

Pro Cut Plum kan du köpa här. Den är även en del av Coco Bouquet Collection.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 150-175 CM

FÄRG: PLOMMON

FRÖ/PÅSE: 15 ST

 

FÖRKULTIVERING/DIREKTSÅDD 

SÅTID: APRIL-JUNI

SÅDJUP: 1 CM

VÄXTLÄGE: SOL 

FRÖ/BRIKETT: 1 ST

GROTID: 5-15 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 30 CM 

RADAVSTÅND: 40 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 3 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA SOLROSOR

Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag).

 

VID SÅDD

solrosen inomhus i april-maj beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 1 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så 1 frö. Solrosen kan också direktsås på sin växtplats när tjälen har gått ur jorden.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalare.

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, för att ge den mer utrymme. Plantera ned hela briketten i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

 

Plantera ut plantan på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 30 cm mellan varje planta och 40 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp solrosen för att den inte ska knäckas av den tunga blomman. Solrosorna behöver rejält med vatten och näring för att bli pampiga och fina. Näringsvattna kontinuerligt hela säsongen.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 3 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.