Sommarrudbeckia ´Sahara´

RUDBECKIA HIRTA

 

BESKRIVNING

En fantastiskt vacker blomma som antar många olika skepnader. Stora halv- eller heldubbla blommor som skiftar i brända toner av blekgult, vinrött och rosa.  Blombladen sitter rufsigt kring den mörka sammetslena mitten. Tål de flesta lägen och blommar långt in på senhösten.

Rudbeckian är en del av Romantic Bouquet Collection - en galet vacker kollektion som skiftar i brända toner av aprikos, crème, lila och rosa.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 60 CM

FÄRG: GUL, VINRÖD, ROSA

FRÖ/PÅSE: 20 ST

 

FÖRKULTIVERING 

SÅTID: MARS-APRIL

SÅDJUP: 0 CM 

VÄXTLÄGE: SOL/HALVSKUGGA

FRÖ/BRIKETT: 3 ST

GROTID: 5-15 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 25 CM 

RADAVSTÅND: 30 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 4 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA SOMMARRUDBECKIA

 

Växtplats: Odlas på friland/rabatt, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt läge (6-7h sol/dag)-halvskuggigt läge (3-5h sol/dag).

 

VID SÅDD

rudbeckian inomhus i mars-april beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Pressa fröet mot den fuktiga ytan, det behöver inte täckas. I varje brikett kan du så ca 3 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare. 

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

Plantera ut blomman på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 25 cm mellan varje planta och 30 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. 

Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.