Gödsel

Även om du har näringsrik planteringsjord så räcker oftast inte denna näring under växtsäsongen. Ämnen som kväve, kalium och fosfor är viktiga ämnen när du odlar. Här beskriver vi lite olika typer av gödsel och deras olika fördelar.

 

Pelleterat gödsel

Pelleterat gödsel är enkelt och smidigt att både att köpa och gödsla med. Du kan köpa t.ex. pelleterat grönsaks- eller hönsgödsel. Den ger inte jorden mull eller struktur så som stallgödsel gör. Jordförbättra därför gärna med organiskt material vid användning av pelleterat gödsel, t.ex. organiskt material som kompostjord, barkmull eller biokol. Doseras enligt information på förpackningar.

För inomhusodling brukar vi använda pelleterat gröngödsel som luktar mindre än hönsgödsel.

 

Stallgödsel

Du kan även gödsla med brunnet stallgödsel från t.ex. häst eller ko. Fördelen med brunnen gödsel är att det även tillför struktur och mull till jorden. Stallgödsel går ibland att hämta eller köpa på stall, viktigt dock att det är brunnet så att det inte är för starkt. Hästgödsel behöver ligga ca ett halvår så det blir brunnet innan du kan använda det. Hämtar du på ett stall och ska gräva själv så gräv långt ner. Det är där allt det gottiga finns.  Kogödsel går även att köpa på påse och doseras enligt påsens anvisning. För brunnen gödsel från stall brukar 1-3 liter/kvm vara en bra riktlinje. Mängd beror på hur mycket strö det är i gödseln samt hur väl brunnen den är. Ju mer strö ju svagare gödsel. 


Färsk hönsgödsel är väldigt stark så du behöver kompostera det innan du använder det.

Gödselvatten

De flesta ettåriga grödor mår bra att gödselvattnas under säsongen. De som inte behöver näring är t.ex. ärt och baljväxter som binder kväve från luften helt själva. Under varje gröda har vi nämnt om de inte behöver så mycket näring. 

Köp flytande växtnäring som du späder i vatten eller gör eget med pelleterat hönsgödsel eller nässlor. Mer information och recept hittar du här.  För gödselvatten inomhus rekommenderar vi köpt flytande växtnäring vilket är det som luktar minst och därför passar inomhus. 

GÖDSELVATTEN RECEPT

Gödselvatten på hönsgödsel:

Släng ner 2-3 nävar pelleterad hönsgödsel i en 10 liters vattenkanna fylld med vatten. Låt stå minst ett dygn. Rör om ordentligt och späd ut ca 1 del med 9 delar vatten.

Gödselvatten på nässlor:

1 kg nässlor blandas med ca 10 liter vatten. Låt stå minst en vecka. Sila bort växtdelarna och späd ut ca 1 del med 8 delar vatten. Obs! detta luktar som en vas med ruttna snittblommor. 

Guldvatten:

1 del urin blandas med 9 delar vatten. Vattna direkt. Gödselvattna bara på jorden och inte på ätbara växtdelar och under för- och högsommaren. Några veckor innan det är dags för skörd kan du förslagsvis gödselvattna med annat. 

Gödselvatten på lakvatten från bokashi:

1 del lakvatten blandas med 100 delar vatten, dvs.  1 msk per l vatten.