Rucolasallat

Rucolasallat

Som ett krås veckar sig dessa vackra gröna rucolablad. En delikatessallat som även går under namnet Senapskål. Perfekt att toppa den nygräddade pizzan med. Blommorna är också ätbara.
Ringblomma  ´Orange Flash´

Ringblomma ´Orange Flash´

Något av det bästa vi vet: ätbara blommor! Lägg blommorna i en sallad eller dekorera tallriken med dem. Då blir det som att äta med ögonen. Den bronsfärgade mitten ramas in av blomblad i brända toner av puderrosa, aprikos och creme. Fin i köksträdgården, som kantväxt i rabatten och i buketten.
Cossallat  ´Jericho´

Cossallat ´Jericho´

LACTUCA SATIVA VAR. LONGIFOLIA

 

BESKRIVNING

Krispigare och godare sallat får man leta efter. Denna Cossallat är ett måste i våra köksträdgårdar och får vi bara välja en sallatssort så blir det denna. Avlånga, gröna och vackra blad. Vid välgödslad jord kan bladen bli enorma.

Sallaten är en del av The Salad Collection - en kollektion där vi har kombinerat gröna blad med vackra ätbara blommor.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: 20-30 CM

FÄRG: GRÖN

FRÖ/PÅSE: 250 ST

 

FÖRKULTIVERING/ DIREKTSÅDD 

SÅTID: MARS-MAJ
DIREKTSÅDD: MAJ-AUG 

SÅDJUP: 0,5 CM

FRÖ/BRIKETT: 3-5 ST

VÄXTLÄGE: SOL/HALVSKUGGA

GROTID: 5-8 DAGAR 

DIREKTSÅDD/ SLUTPLANTERING

PLANTAVSTÅND: 15-30 CM

RADAVSTÅND: 35-50 CM

SKÖRDEFEST: CA 2 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA COSSALLAT

 

Växtplats: Odlas på friland, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt-halvskuggigt läge (även skugga kan funka). 

Förkultiveras med fördel för tidigare skörd och större och kraftigare plantor i MARS-MAJ. Kan även direktsås MAJ-AUGUSTI eller odlas under vintern i växthus/utomhus för tidig vårskörd under DECEMBER-MARS.  

 

ALTERNTATIV: FÖRKULTIVERING

 

VID SÅDD

inomhus på sval plats, i växthus eller glasad uteplats i mars-maj. Så i omgångar för längre skördeperiod. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 3-5 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. 

 

Ställ svalt. Sallat gror bäst under 18 grader. I juni-juli bör du stratifiera, dvs. köldbehandla sådden först innan du fortsätter förkultivera dem. Ställa sådd i en påse i kylskåpet i ca 1 vecka.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut! 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp ovanför jorden, vanligtvis efter 5-8 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalt. 

 

SLUTPLANTERING

Plantera ut plantorna när de blivit ca 10 cm på sin växtplats när risken för frost är över. Dela försiktigt briketten så att du får loss plantorna en och en. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera varje planta på sin växtplats, med 15-30 cm mellan varje planta och 35-50 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Skugga gärna plantorna de första dagarna om det är stark sol Gödselvattna några gånger under säsongen.

 

Rensa ogräs som kommer upp mellan plantorna.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Bäst att skörda är på morgonen då den är som krispigast. Godast är den att äta nyskördad.

 

 

ALTERNATIV: DIREKTSÅDD

 

VID SÅDD

Direktså utomhus när jorden rett sig på våren MAJ-AUGUSTI Så i omgångar för längre skördeperiod.

 

Vattna igenom jorden innan sådd. Peta ner frön ca 0,5 cm ner i jorden med ett avstånd på 15-30cm. Radavstånd ca 35-50 cm. (Eller så tätare men gallra då när fröna grott till detta plantavstånd).

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Vattna försiktigt ovanifrån så att inte fröna spolas bort. Håll fuktigt under grotiden. 

 

UNDER SÄSONGEN/ÖVRIGA TIPS

Vattna regelbundet under hela säsongen om det inte regnar. Hellre vattna mer och sällan än att dutta lite varje dag. 

 

Skugga gärna plantorna de första dagarna om det är stark sol. 

 

Gödselvattna några gånger under säsongen.

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Bäst att skörda är på morgonen då den är vattenfylld och krispig. Godast är den nyskördad men går att ställa i ett glas med vatten för senare konsumtion

Morot  ´Purple Sun´H

Morot ´Purple Sun´H

En wow-känsla sprider sig när du drar upp dessa purpursvarta morötter ur landet. Mycket söta ca 20 cm långa spetsiga rötter, där den mörka tonen går igenom hela moroten. Njutbart för både ögon och mun! Passar väldigt bra till juice, grytor eller som rå. Vacker att dekorera med.
Bladmynta ´Röd Shiso´

Bladmynta ´Röd Shiso´

Som mörkt vinröda volanger krusar sig bladen på denna örtkrydda. Blir ett dramatiskt och effektfullt inslag i både rabatten och buketten. Att den dessutom är ätbar och lättodlad gör detta till en av våra favoriter! Aromatisk smak som är god till fisk, gurka och asiatiska rätter som t.ex sushi, risrätter och nudlar. Skördefest ända fram till frosten.
Solros ´Rouge Royale´F1

Solros ´Rouge Royale´F1

HELIANTHUS ANNUUS

BESKRIVNING

Med sina stora blommor i djup burgundy och höga stadiga stjälkar så gör denna solros verkligen skäl för sitt kungliga namn. En sofistikerat elegant blomma som dessutom är produktiv och ger stor skörd. Snygg i vas tillsammans med växter i kontrasterande färg.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 150-175 CM

FÄRG: BURGUNDY

FRÖ/PÅSE: 15 ST

 

FÖRKULTIVERING/DIREKTSÅDD

SÅTID: APRIL-JUNI

SÅDJUP: 1 CM

VÄXTLÄGE: SOL 

FRÖ/BRIKETT: 1 ST

GROTID: 5-15 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 30 CM 

RADAVSTÅND: 40 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 3 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA SOLROSOR

Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag).

 

VID SÅDD

solrosen inomhus i april-maj beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 1 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så 1 frö. Solrosen kan också direktsås på sin växtplats när tjälen har gått ur jorden.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalare.

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, för att ge den mer utrymme. Plantera ned hela briketten i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

 

Plantera ut plantan på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 30 cm mellan varje planta och 40 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp solrosen för att den inte ska knäckas av den tunga blomman. Solrosorna behöver rejält med vatten och näring för att bli pampiga och fina. Näringsvattna kontinuerligt hela säsongen.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 3 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Blodamarant ´Red Spike´

Blodamarant ´Red Spike´

AMARANTHUS CRUENTUS

BESKRIVNING

Ett måste i våra trädgårdar är amaranten. Med sina djupt vinröda plymer och blad så blir denna blomma ett djärvt inslag i rabatt och bukett. Den är lättodlad och växer sig snabbt hög och ståtlig vilket gör den till en bra bakgrundsväxt och utmärkt utfyllnad i buketten. Vacker även som torkad.

Red Spike kan du köpa här. Den är även en del av Coco Bouquet Collection - en kollektion för dig som vill odla sommarens kaxigaste buketter.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 150 CM

FÄRG: VINRÖD

FRÖ/PÅSE: 100 ST

 

FÖRKULTIVERING/DIREKTSÅDD

SÅTID: APRIL-JUNI

SÅDJUP: 0,2 CM

VÄXTLÄGE: SOL 

FRÖ/BRIKETT: 6 ST

GROTID: 5-10 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 40 CM 

RADAVSTÅND: 50 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 2 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA AMARANT

Växtplats: Odlas på friland/rabatt eller i pallkrage i soligt läge (6-7h sol/dag).

 

VID SÅDD

amaranten inomhus i april-maj beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Skrapa bort ca 2 mm kokosfiber från briketten och fördela ca 5 frön jämt över odlingsbriketten. Täck fröna med kokosfibrerna.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning. 

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-10 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ sådden ljust och svalare. 

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

 

Plantera ut plantan på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 40 cm mellan varje planta och 50 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp den höga blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Amaranterna behöver rejält med vatten och näring för att bli pampiga och fina. Gödselvattna kontinuerligt hela säsongen.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 2-3 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.