Ringblomma  ´Orange Flash´

Ringblomma ´Orange Flash´

Något av det bästa vi vet: ätbara blommor! Lägg blommorna i en sallad eller dekorera tallriken med dem. Då blir det som att äta med ögonen. Den bronsfärgade mitten ramas in av blomblad i brända toner av puderrosa, aprikos och creme. Fin i köksträdgården, som kantväxt i rabatten och i buketten.
Zinnia ´Queeny Lime Red´

Zinnia ´Queeny Lime Red´

ZINNIA ELEGANS

 

BESKRIVNING

En lättodlad och overkligt snygg blomma i hallonrosa med inslag av lime. Zinnian är en blomma i ständig transformation – under sin livstid antar den hela tiden nya vackra skepnader. Växer på stadig stjälk och är utmärkt som snittblomma. Torka blomman i sand och du har något att njuta av året om.

Zinnian är en del av Romantic Bouquet Collection - en galet vacker kollektion som skiftar i brända toner av aprikos, crème, lila och rosa.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 65 CM

FÄRG: HALLONROSA, LIME

FRÖ/PÅSE: 20 ST

 

FÖRKULTIVERING 

SÅTID: MARS-APRIL

SÅDJUP: 0,5 CM 

VÄXTLÄGE: SOL

FRÖ/BRIKETT: 3 ST

GROTID: 5-15 DAGAR

 

SLUTPLANTERING 

PLANTAVSTÅND: 20 CM 

RADAVSTÅND: 25 CM

 

SKÖRDEFEST: CA 4 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA ZINNIA

Växtplats: Odlas på friland/rabatt, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt läge (6-7h sol/dag).

 

VID SÅDD

zinnian inomhus i mars-april beroende på hur tidig blomning du vill ha. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 2-3 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. Placera på värmegolv eller värmematta för extra snabb groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut!

 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. När fröet gror, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalare. 

 

OMSKOLNING

Plantera om plantan när den har fått 4 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt. Dela försiktigt briketten i två delar med 1-2 plantor per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10x10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Plantera på samma djup som plantan stod tidigare. Vattna med ljummet vatten. Här får sedan plantorna växa till sig innan det är dags för utplantering. Har plantans tillväxt avstannat kan omplantering göras redan när den har 2 blad.

 

Toppa plantan när den är ca 10-15 cm, dvs klipp av toppen precis över andra eller tredje bladparet för att få nya skott att växa ut.

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för ett permanent liv utomhus. 

 

Plantera ut blomman på sin växtplats, exempelvis i en rabatt eller pallkrage, med 20 cm mellan varje planta och 25 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. Se till att stödja upp blomman med en stödpinne för att den ska komma till sin fulla rätt. Gödselvattna några gånger under säsongen för att få njuta av lång vacker blomning.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut ca 4 månader efter sådd så kan du sen njuta av prunkande buketter ända fram till första frosten.

Sommarrudbeckia ´Sahara´

Sommarrudbeckia ´Sahara´

En fantastiskt vacker blomma som antar många olika skepnader. Stora halv- eller heldubbla blommor som skiftar i brända toner av blekgult, vinrött och rosa.  Blombladen sitter rufsigt kring den mörka sammetslena mitten. Tål de flesta lägen och blommar långt in på senhösten.
sommarflox creme brulée

Sommarflox ´Crême Brulée´

En oerhört användbar och vacker blomma som fyller ut och skapar volym i buketten. På låga stjälkar producerar den massvis små stjärnformade blommor i crème, cerise och dovt rosa. Extrabonus är den ljuvliga doften som påminner om kaprifol.
Aster ´King Size Apricot´

Aster ´King Size Apricot´

En romantisk dröm som på gröna flikiga stjälkar ger bubbelgumsrosa blommor hela säsongen. Ju mer du plockar, desto mer ger den. En blomma att bli glad av som lyser upp såväl rabatten som buketten. Lång livslängd i vas.
Tandpetarsilja Green Mist

Tandpetarsilja Green Mist

Limegröna knoppar slår ut till stora platta blommor som ser ut som spets. Växer på dilliga stjälkar som fyller rabatten med fräsch grönska. En mycket användbar blomma som väver ihop, fluffar till och fyller ut rabatt och bukett.
Rosenskära ´Fizzy White´

Rosenskära ´Fizzy White´

Högt upp på dilliga stjälkar svävar denna kritvita rosenskära. Blommorna ser ut som vippiga tyllkjolar och ingen är den andra lik. Romantiskt vacker utan att bli mesig. Fyller ut och väver ihop både rabatt och bukett.
Nigella ´Albion Black Pod´

Nigella ´Albion Black Pod´

På gröna flikiga stjälkar växer Jungfrun i det gröna - en lättodlad blomma med ett exotiskt uttryck. De limegröna pistillerna omges av vita blomblad som tillsammans skapar en fransig kjol. När blomningen är över bildas mörka frökapslar som är mycket vackra att torka. En av våra favoriter bland torkade blommor.
Italienskt Darrgräs

Italienskt Darrgräs

Ett alldeles utsökt prydnadsgräs där hjärtformade, platta småax hänger som små berlocker på långa tunna grenar. Är lika vacker färsk som torkad och ger ett yvigt och sirligt uttryck till buketten.
Blomstermorot ´Dara´

Blomstermorot ´Dara´

Högt upp på stadiga stjälkar svävar skira blommor som skiftar i dova toner av choklad, purpur och rosa. En lättmatchad favorit som både binder ihop och fyller ut buketten och rabatten. Älskas av humlor och bin. Dessutom är den långlivad i vas. Ett måste för alla blomsterodlare!
Solros ´Pro Cut White Lite´ F1

Solros ´Pro Cut White Lite´ F1

En av våra favoriter bland alla solrosor! Ovanligt vacker med elfenbensfärgade blomblad som omger den senapsgula mitten. Står stadigt på höga stjälkar och lyser upp rabatten och buketten som en blekgul sol. Mycket vacker att kombinera med mörkbladiga växter. Lång hållbarhet i vas.
Solros  ´Pro Cut Plum´F1

Solros ´Pro Cut Plum´F1

Detta är solrosornas solros! En sofistikerad och vacker blomma som skiftar i mjuka toner av plommon, cappucino och rostigt rosa. Växer på höga stadiga stjälkar som gör den till en perfekt bakgrundsväxt i rabatten och mycket hållbar snittblomma.