Rucolasallat

Rucolasallat

Som ett krås veckar sig dessa vackra gröna rucolablad. En delikatessallat som även går under namnet Senapskål. Perfekt att toppa den nygräddade pizzan med. Blommorna är också ätbara.
Tomat ´Black Prince´

Tomat ´Black Prince´

SOLANUM LYCOPERSICUM L

 

BESKRIVNING

En riktigt kaxig svartrödbrun tomat som är både god och snygg! Kommer garanterat dra blickarna till sig både i köksträdgården och på tallriken. En frisk, medeltidig sort som ger stor skörd och som med sitt sibiriska ursprung växer bra även kallare somrar. Funkar fint på friland men ger i växthus ännu större och godare skörd.

Black Prince kan du köpa här. Den är även en del av The Black Collection - en kollektion för dig som vill ha den snyggaste köksträdgården. Odla den tillsammans med purpurbasilikan Amethyst Improved om du vill kunna laga en extra god och snygg caprese. 

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: CA 120-150 CM

FÄRG: SVART / RÖD / BRUN

FRÖ/PÅSE: 8 ST

 

FÖRKULTIVERING

SÅTID: FEB-APRIL

SÅDJUP: 1 CM

FRÖ/BRIKETT: 2 ST

VÄXTLÄGE: SOL

GROTID: 5-15 DAGAR 

SLUTPLANTERING I KRUKA: MINST 10 LITER

 

SLUTPLANTERING TRÄDGÅRD

PLANTAVSTÅND: 40-50 CM

RADAVSTÅND: 50 CM

 

SKÖRDEFEST: 3-4 MÅNADER EFTER SÅDD

 

 

SÅ OCH SKÖRDA TOMATER

 

Växtplats: Varm, solig och vindskyddad plats. Odlas på friland, i stora krukor/hinkar eller med fördel i växthus.

VID SÅDD

inomhus från slutet av feb/början av mars vid slutplantering i växthus och slutet av mars/ början av april för slutplantering utomhus. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned 1-2 frön ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten, ca 1 cm mellanrum. Täck med brikettens kokosfibrer.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Placera på värmegolv/ värmematta för snabbare groning.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut! Ojämn bevattning kan ge spruckna tomater. 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Eller med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

 

OMSKOLNING 1

Tomater bör alltid planteras om i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem till en större kruka första gången. Skolar du om plantorna till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att fokusera på tillväxt. 

Plantera om när plantan är 5-10 cm. Dela försiktigt briketten - 1 planta per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada rötterna. Plantera i en kruka med näringsrik planteringsjord,  7x7-10x10 cm. Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna med ljummet vatten. Plantera tomat lite djupare vid varje omplantering. Den bildar nya rötter längst med stammen och blir då kompaktare.

 

OMSKOLNING 2

Plantera om som ovan ca 2-3 veckor efter omskolning 1, men i större kruka, ca mått 12x12-15x15 cm. 

 

Toppa eventuellt plantan om den blir hög och ranglig. Klipp av toppen strax över andra eller tredje bladparet. Där kommer nya skott att bildas och du får en buskigare och kompkatare planta. Toppen kan du sätta i vatten och låta få rötter innan den planteras i en egen kruka med planteringsjord. 1 planta blir 2!

 

SLUTPLANTERING

Avhärda plantan när risken för frost är över, för att vänja den vid utomhusmiljö. Börja med 1 timme/dag och öka succesivt tiden ute. Undvik direkt solljus som är för starkt för de späda bladen. Efter någon vecka är den redo för livet utomhus.

 

Plantera ut plantan på sin växtplats. Sätt den lite djupare igen med 45-50 cm mellan varje planta i välgödslad jord. Stötta med tex bambupinne eller med snöre som fästs i taket om i växthus. Gödselvattna ofta under säsongen.

 

Pollinering. Hjälp gärna till med pollineringen genom att dutta med t.ex. fingret eller en tops från mitten av blomma till blomma. Du kan även göra det genom att ruska om blommorna lite. Behövs mer hjälp i växthus än utomhus.

 

Tjuva, dvs. knipsa bort, sidoskotten som växer ut mellan ett blad och stam. 

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 3-4 månader efter sådd kan du äntligen skörda egna tomater.

Solros  ´Pro Cut Plum´F1

Solros ´Pro Cut Plum´F1

Detta är solrosornas solros! En sofistikerad och vacker blomma som skiftar i mjuka toner av plommon, cappucino och rostigt rosa. Växer på höga stadiga stjälkar som gör den till en perfekt bakgrundsväxt i rabatten och mycket hållbar snittblomma.
Blodamarant Hot Bisquit

Blodamarant Hot Bisquit

Hot Biscuits guldbeiga och yviga plym ger ett modernt uttryck till din bukett. Amaranter är några av våra absoluta favoritväxter för att de är kaxigt snygga och på snäppet till vulgära. Med sitt högväxta och upprätta växtsätt tar de också för sig i rabatten. Lättodlad och vacker även som torkad.
Microgreens Broccoli

Microgreens Broccoli

BRASSICA OLERACEA

BESKRIVNING

Enorm växtkraft med snabbt resultat! Mikroblad av broccoli med mild smak som är fyllda med vitaminer, antioxidanter, mineraler och klorofyll. Fin att sätta i koppar eller på fat som deco i köket. God att toppa mackan eller soppan med.

Microgreens är en av grödorna i Botanic Deco Collection - en kollektion för dig som vill skapa din egen prunkande inomhusträdgård.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG 

HÖJD: 5-10 CM

FÄRG: GRÖN

FRÖ/PÅSE:10 GRAM

SÅTID: FEB-SEPT/ÅRET RUNT MED VÄXTLAMPA 

SÅDJUP: 0-0,2 CM 

FRÖ/BRIKETT: CA 50-70 ST (Obs! på fröpåsen står det 20-30 men vi har lyxar på med större odlingbriketter i denna kollektion så dubbla gärna mängden!)

VÄXTLÄGE: SOL/HALVSKUGGA

GROTID: 1-2 DAGAR 

SKÖRDEFEST: 10-15 DAGAR EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA MICROGREENS

VID SÅDD

inomhus från slutet av feb (när ljuset återvänt) - september. För ständig skördeperiod: Så hela tiden i omgångar. Går även att så året runt med växtlampa. 

Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Strö över ca 50-70 (Obs! på påsen står det 20-30 men vi har lyxat på med större odlingbriketter i denna kollektion så dubbla gärna mängden!) frön jämt över odlingsbriketten. Täck fröna med kokosfibrerna. Fröna är ljusgroende så täck dem briketten endast ca 0-2 mm.

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

Täck sådden med transparent täckning med lufthål (t.ex. en plastfilm, en återvunnen plastpåse eller ett plastlock, försedd med lufthål). Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

Vattna regelbundet med ljummet vatten– sådden ska alltid hållas fuktig! 

 

NÅGON DAG EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 1-2 dgr, behöver det ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. Broccolin kräver inte lika mycket ljus som de andra växterna men ställ gärna i ett soligt fönster eller på en ljus plats. Odla året runt med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Skörda kan du göra redan 10-15 dgr efter sådd. Gärna när de fått första karaktärsbladen, dvs. bladparet som kommer efter de 2 första bladen (de sk. hjärtbladen). Snabbare skörd för du leta efter!

Kruktomat ´Gartenperle´

Kruktomat ´Gartenperle´

SOLANUM LYCOPERSICUM

BESKRIVNING

Mängder av små röda tomater som likt pärlor dekorerar ditt fönster och ger en smak av sommar. Kompakt sort som passar fint att odla i kruka på fönsterbrädet eller i hängande ampelkrukor för att få olika nivåer på grönskan.

Kruktomaten är en av grödorna i Botanic Deco Collection - en kollektion för dig som vill skapa din egen prunkande inomhusträdgård.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG 

HÖJD: CA 40 CM

FÄRG: RÖD

FRÖ/PÅSE: 8 ST

 

FÖRKULTIVERING

SÅTID: FEB-MITTEN AV AUGUSTI/ÅRET RUNT MED VÄXTLAMPA

SÅDJUP: 0,5 CM

FRÖ/BRIKETT: 1-2 ST

VÄXTLÄGE: SOL

HJÄLP TILL MED POLLINERING

GROTID: 5-15 DAGAR 

SLUTPLANTERING I KRUKA: 5-10 LITER

 

SLUTPLANTERING TRÄDGÅRD:

PLANTAVSTÅND: 30 CM 

RADAVSTÅND: 50 CM

 

SKÖRDEFEST: 3-5 MÅNADER EFTER SÅDD

 

 

SÅ OCH SKÖRDA KRUKTOMAT ’GARTENPERLE’

 

VID SÅDD

inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt).  För lång skördeperiod: Så i omgångar fram till mitten av augusti. Går även att så året runt med växtlampa. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned 1-2 frön ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten med ca 0,5-1 cm mellanrum. Täck med brikettens kokosfibrer.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål (t.ex. en plastfilm, en återvunnen plastpåse eller ett plastlock, försedd med lufthål). Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

 

Vattna regelbundet med ljummet vatten under hela säsongen – sådden ska alltid vara fuktig! Ojämn bevattning kan ge spruckna tomater.

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Odla året runt med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

 

OMPLANTERING

Plantera om när plantan har fått 4 blad eller blivit ca 5-10 cm hög. Dela försiktigt briketten i två delar med 1 planta per del. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada rötterna. Plantera respektive del i en kruka med ca mått 10*10 cm som fylls med näringsrik planteringsjord. Ställ på ett fat eller i tråg. Vattna igenom med ljummet vatten.

 

SLUTPLANTERING

Slutplantera ca 2-3 veckor efter omplantering. Fyll en kruka på ca 5-10 liter med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord och plantera ned plantan. Du med fördel plantera just tomat lite djupare då den bildar nya rötter längst med hela stammen - så blir plantan kompakt. Denna sort odlas med fördel hängandes i ampelkruka.

 

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/vecka.

 

Pollinering. Hjälp till med pollineringen genom att dutta med t.ex. fingret, en pensel eller en tops från mitten av blomma till blomma. Du kan även göra det genom att ruska om blommorna lite.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 3-5 månader efter sådd kan du äntligen skörda egna tomater.

 

Krukgurka Pony H

Krukgurka Pony H

CUCUMIS SATIVUS L

BESKRIVNING

En prunkande klätterväxt med extremt vackra blad som ramar in hela fönsternischen likt en gardin.

Små söta gurkor att skörda och skiva upp på frukostmackan. Det blir inte så mycket mer närodlat än så.

Krukgurkan är en av grödorna i Botanic Deco Collection - en kollektion för dig som vill skapa din egen prunkande inomhusträdgård.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: 150-200 CM

FÄRG: GRÖN

FRÖ/PÅSE: 5 ST

 

FÖRKULTIVERING

SÅTID: FEB-JUNI/ ÅRET RUNT MED VÄXTLAMPA

SÅDJUP: 1-2 CM 

FRÖ/BRIKETT: 1 ST

VÄXTLÄGE: SOL

GROTID: 5-15 DAGAR

SLUTPLANTERING I KRUKA: CA 10 LITER

 

SLUTPLANTERING TRÄDGÅRD:

PLANTAVSTÅND: 25-50 CM 

RADAVSTÅND: 75-100 CM

 

SKÖRDEFEST:
CA 2½-3½ MÅNAD EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA KRUKGURKA ’PONY H’

VID SÅDD

gurkgardinen inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt). Går även att så året runt. Allt du behöver är ett fönster med mycket ljus - naturligt eller med växtlampa. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 1-2 cm ned i odlingsbriketten och täck med brikettens kokosfibrer. Ett frö per brikett.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum. 

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål (t.ex. en plastfilm, en återvunnen plastpåse eller ett plastlock, försedd med lufthål). Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.  Fröna behöver värme för att gro. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.

 

Vattna regelbundet med ljummet vatten – sådden ska alltid vara fuktig! 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det mycket ljus. Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Odla året runt med växtlampa (ca 13-15 h ljus/ dag).

 

OMPLANTERING/SLUTPLANTERING

Plantera om när plantan har fått ca 4-6 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt.  Fyll en kruka som rymmer ca 5-10 liter med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord. Grunda eventuellt med lite lecakulor. Plantera ner hela plantan inkl. briketten på samma djup som plantan stod tidigare. Obs! Plantera inte för djupt, det gillar inte gurkan. Vattna igenom med ljummet vatten och fortsätt hålla jorden fuktig under hela säsongen.

 

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/vecka efter att plantan börjat få blommor.

 

RAMA IN

Bind upp gurkgardinen med ett snöre som du fäster i en spik/häftstift ovanför fönstret eller i gardinstången. Snurra upp plantan runt snöret allt eftersom den växer.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 ½- 3 1/2 månader efter sådd kan du äntligen börja skörda egna små gurkor i ditt fönster under en lång period! 

Purpurbasilika Amethyst Improved

Purpurbasilika Amethyst Improved

Denna mörkt purpurfärgade basilika får vackra nästan midnattssvarta blad och lila blommor och blir som ett smycke i en kruka i köket. Passar till pasta, grytor eller som snygga blad i sallad. Toppa för större planta. Toppen kan du även enkelt göra till en ny planta. Magi.