ERUCA SATIVA

BESKRIVNING

Som ett krås veckar sig dessa vackra gröna rucolablad. En delikatessallat som även går under namnet Senapskål. Perfekt att toppa den nygräddade pizzan med. Blommorna är också ätbara.

Rucolan är en del av The Salad Collection - en kollektion där vi har kombinerat gröna blad med vackra ätbara blommor.

LIVSCYKEL: ETTÅRIG

HÖJD: 20-40 CM

FÄRG: GRÖN

FRÖ/PÅSE: 250 ST

 

DIREKTSÅDD

SÅTID: APRIL-AUG

SÅDJUP: 0,5 CM

VÄXTLÄGE: SOL/HALVSKUGGA

GROTID: 5-15 DAGAR 

PLANTAVSTÅND: 15 CM

RADAVSTÅND: 40 CM

SKÖRDEFEST: 1-2 MÅNADER EFTER SÅDD

 

SÅ OCH SKÖRDA RUCOLASALLAT

Växtplats: Odlas på friland, i pallkrage eller större kruka på balkongen i soligt-halvskuggigt läge (även skugga kan funka). 

Direktsås i APRIL-AUGUSTI. Kan även förkultiveras APRIL-AUGUSTI eller odlas under vintern i växthus/utomhus för tidig vårskörd under DECEMBER-MARS. 

 

ALTERNATIV: DIREKTSÅDD

 

VID SÅDD

Direktså utomhus när jorden rett sig på våren april-augusti. Vattna igenom jorden innan sådd. Peta ner frön ca 0,5 cm ner i jorden med ett avstånd på 15 cm. Radavstånd ca 40 cm. Så i omgångar för längre skördeperiod.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum.

 

Vattna försiktigt ovanifrån så att inte fröna spolas bort. Håll fuktigt under grotiden. 

 

Skydda med fiberduk mot skadeinsekter. Rucola är en del av kålsläktet som ofta är populära bland skadeinsekter, särskilt jordloppor. Håll rucolan jämt fuktig då jordlopporna ogillar detta. Obs! att bladen är lika goda även om de får hål. 

 

UNDER SÄSONGEN/ÖVRIGA TIPS

Vattna regelbundet under hela säsongen om det inte regnar. Hellre vattna mer och sällan än att dutta lite varje dag. 

 

Gödselvattna några gånger under säsongen.

 

Rensa ogräs som kommer upp mellan plantorna.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 1-2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Skörda bladen genom att knipsa av dem precis ovanför tillväxtpunkten. Perfekt att toppa den nygräddade pizzan med. Blommorna är också ätbara och fina att dekorera tallriken med.

 

 

ALTERNATIV: FÖRKULTIVERA

 

VID SÅDD

inomhus på sval plats, i växthus eller glasad uteplats i APRIL-AUGUSTI. Placera briketten i ljummet vatten och låt svälla. Ställ på ett fat eller odlingstråg. Peta ned ett frö ca 0,5 cm ned i odlingsbriketten och täck fröet med lite av brikettens kokosfibrer. I varje brikett kan du så ca 3-5 frön.

 

Märk sådden med märkpinnar. Ange sort och datum på för att hålla reda på vad som odlats och när.

 

Täck sådden med transparent täckning med lufthål. Tips – använd ett drivhus med plastlock och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel. 

 

Ställ svalt. Rucola gror bäst runt 12 grader. Under varma månader juni-juli rekommenderar vi att du stratifierar, dvs. köldbehandlar sådden genom att ställa den i en påse i kylskåpet i ca 1 vecka innan du fortsätter förkultivera dem.

 

Vattna regelbundet - låt aldrig sådden torka ut! 

 

1-2 VECKOR EFTER SÅDD

Ge ljus. Så fort fröet har grott och sticker upp ovanför jorden, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det ljus. Ta av plasten och ställ sådden ljust och svalt. 

 

SLUTPLANTERING

Plantera ut plantorna på sin växtplats när risken för frost är över och jorden blivit ca 15 grader. Dela försiktigt briketten i så att du får loss plantorna en och en. Vattna innan du delar så minskar risken för att skada de späda rötterna. Plantera varje planta på friland, pallkrage eller större kruka, med 15 cm mellan varje planta och 40 cm mellan varje rad. Plantera i välgödslad jord. 

 

Skydda med fiberduk mot skadeinsekter. Rocula är en del av kålsläktet som ofta är populära bland skadeinsekter, särskilt jordloppor som gör hål. Obs! att bladen är lika goda även om de får hål.

 

Gödselvattna några gånger under säsongen.

 

Rensa ogräs som kommer upp mellan plantorna.

 

SKÖRDEFEST

Skörda och njut. Cirka 2 månader efter sådd går startskottet för skördefesten. Bäst att skörda är på morgonen då den är vattenfylld och krispig. Godast är den nyskördad men går att ställa i ett glas med vatten för senare konsumtion.